FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenje njemačkih ulagača na najvišoj razini u 21 mjeseci - ZEW

Autor: mkuz
MANNHEIM, 13. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Povjerenje njemačkih ulagača ojačalo je u ožujku četvrti mjesec zaredom, pokazalo je u utorak pozorno praćeno istraživanje instituta ZEW, dodatno potvrđujući ocjene da će najveće europsko gospodarsko vjerojatno izbjeći recesiju.

Indeks povjerenja institucionalnih ulagača koji izrađuje taj ugledni institut za sjedištem u Mannheimu porastao je u ožujku na 22,3 boda, s 5,4 boda u veljači. To je ujedno njegova najviša razina od lipnja 2010.

Istraživanje pokazuje kakve su gospodarske prognoze ulagača za narednih šest mjeseci.

"Čini se da je trenutno nastupilo zatišje u krizi u eurozoni. U Njemačkoj će pak zbog dobre zaposlenosti domaća potražnja vjerojatno i dalje stimulirati rast. Ipak, rizici su i dalje pruisutni zbog niske razine poslovnih aktivnosti u važnim europskim zemljama i poremećaja u bankovnom sektoru", zaključuje predsjednik instituta Wolfgang Franz.

Ocjena aktualnog stanja u njemačkom gospodarstvu neznatno je snižena, uz pad odgovarajućeg podindeksa za 2,7 bodova, na 37,6 bodova.

Ekonomisti očekuju rast njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečju, doduše po skromnim stopama. U posljednja tri mjeseca 2011. aktivnosti su se smanjile za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje pod udarom dužničke krize u Europi.

Rast njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečju značio bi da je Njemačka izbjegla recesiju, koja se službeno definira kao dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙