FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 12. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je u nedjelju navečer u razgovoru za HTV da će novi hrvatski veleposlanik u Washingtonu biti dosadašnji savjetnik predsjednika republike za vanjske poslova Joško Paro. "Budući da je od zemlje primateljice stigao agreman odnosno suglasnost, mogu potvrditi da će Joško Paro biti novi hrvatski veleposlanik u Washingtonu", kazala je Pusić u Dnevniku 3 HTV-a. Pusić je također kazala da je s predsjednikom Ivom Josipovićem djelomično uskladila popis novih hrvatskih veleposlanika, te najavila da će uskoro taj popis biti poznat, nakon konzultacija s premijerom Zoranom Milanovićem.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je telefonom nazvao afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija kako bi mu izrazio "šok i tugu" zbog ubijanja afganistanskih civila za koje je, po izvješćima, odgovoran pripadnik snaga SAD-a, priopćila je Bijela kuća. "Predsjednik Obama je izrazio svoju sućut narodu Afganistana i jasno iskazao predanost njegove administracije utvrđivanju činjenica što je prije moguće i da svatko odgovoran snosi punu odgovornost", rekla je Bijela kuća u izjavi. "Predsjednik je ponovno izrazio naše duboko poštovanje za afganistanski narod i veze između dvije zemlje". Afganistansko ministarstvo obrane priopćilo je da su "koalicijske snage" ubile 15 civila u pucnjavi u pokrajini Kandaharu u nedjelju a ISAF je ranije priopćio da je jedan američki vojnik ubio civile u selima nedaleko od svoje baze. Američki vojnik, koji je otvorio vatru na afganistanske civile u pokrajini Kandaharu, ulazio je u njihove kuće usred noći i napao ih, rekao je u nedjelju za Reuters afganistanski ministar za pitanja granica i plemena Asadulah Halid.

ZAGREB/RIJAD - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u nedjelju je tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji pozvao na zaustavljanje nasilja i mirno rješenje krize u Siriji, a plan za rješenje sirijske krize u Rijadu je predstavio i pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Ming, prenose agencije. "Trenutno radimo na postizanju triju ciljeva - na zaustavljanju nasilja, humanitarnoj pomoći stanovništvu i mirnoj političkoj tranziciji", rekao je Westerwelle na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa saudijskim kolegom princom Saudom al-Fajsalom. Njemački ministar je rekao da je moguće izvući pouke iz rješavanja situacije u Jemenu, gdje je predsjednik Ali Abdulah Saleh pristao otići s vlasti nakon 11 mjeseci sukoba i prosvjeda. "U Jemenu smo vidjeli da je tranzicija moguća. Moramo se fokusirati na to", rekao je Westerwelle, prenosi agencija AFP. Istodobno je u Saudijskoj Arabiji pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Ming predstavio kineski plan rješavanja jednogodišnje krize u Siriji u šest točaka. U kineskoj mirovnoj inicijativi, predstavljenoj prošli tjedan, odbacuje se strano miješanje u "promjenu režima u Siriji", ali se podržava uloga Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda "u skladu s načelima povelje UN-a".

ISTANBUL - Najmanje 11 radnika poginulo je u požaru koji je progutao njihovu spavaonicu na gradilištu trgovačkog centra u Istanbulu, javili su turski mediji u ponedjeljak. Požar je izbio u nedjelju navečer u istanbulskoj četvrti Esenyurt. Na snimkama turske televizije vidi se kako brojne vatrogasne ekipe i djelatnici hitne pomoći izvlače tijela radnika iz uništena golemog šatora koji im je služio kao spavaonica. Načelnik te četvrti Necmi Kadioglu izjavio je kako se sumnja da je uzrok požara električna grijalica. "U požaru je stradalo najmanje 11, a najviše 14 radnika. Još nemamo točne podatke", kazao je on turskoj javnoj televiziji TRT. O nesreći je pokrenuta istraga.

BRATISLAVA - Dvojica slovačkih dječaka osumnjičena su da su eksperimentirajući s cigaretama uzrokovala požar koji je teško oštetio veliki gotički slovački dvorac iz 14. stoljeća, dosad jedan od najljepših i najočuvanijih u zemlji, objavila je policija u nedjelju. Glasnogovornica policije u Košicama izjavila je da je policija ispitala dvojicu dječaka, starih 11 i 12 godina, koji su pokušavajući šibicama zapaliti cigarete zapalili i suhu travu u podnožju dvorca Krasne Horke. Plamen se potom s trave proširio na cijeli brijeg, a zatim i na zamak, kazala je glasnogovornica Jana Mesarova. Krasna Horka slovački je nacionalno-kulturni spomenik. Požar u dvorcu gasila su 84 vatrogasca. Potpuno je uništeno njegovo krovište i jedna kula. Unutrašnjost dvorca u najvećoj je mjeri spašena, kao i 90 posto umjetnina, objavio je Slovački nacionalni muzej. Krasna Horka nalazi se na istoku Slovačke, u blizini Rožnave u košičkoj regiji, a u povijesti je bila u vlasništvu obitelji Mariassy, Bebekov i Andrassy. Materijalna šteta još nije procijenjena.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙