FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani voćara u Tovarniku

Autor: zdra
TOVARNIK, 9. ožujka 2012. (Hina) - U Vukovarsko-srijemskoj županiji pod dugogodišnjim nasadima voća nešto je više od 1600 hektara, a problemi s kojima se susreću voćari su višestruki i znatno opterećuju tu gospodarsku granu koja u poljoprivrednoj proizvodnji županije sudjeluje tek s dva posto, rečeno je danas na 7. danima voćara Vukovarsko-srijemske županije u Tovarniku.

Po riječima pročelnika županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Andrije Matića, više od pet hektara voćnjaka na području županije imaju 34 proizvođača, a među najzastupljenijim sortama voća su jabuke na 557 hektara te šljiva, kojom je zasađeno 319 hektara, i višnja na 304 hektara.

Među najvećim problemima vukovarsko-srijemskih voćara ističe se nedostatak hladnjača dijelom i zbog neorganiziranosti voćara, rekao je Matić.

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj Hrvatskoga sabora Petar Čobanković rekao je je kako je za njegova mandata na dužnosti ministra poljoprivrede mnogo učinjeno na podizanju razine voćarstva, poglavito izgradnjom novih ULO hladnjača.

"Uspjelo smo izgraditi više od 30.000 tona skladišnog prostora u ULO hladnjačama te smo uz postojećih 12.000 tona došli do ukupnog kapaciteta od 42.000 tona skladišnog prostora, što je dovoljno za čuvanje sveg hrvatskog voća kojemu je potreban smještaj u hladnjače", rekao je.

S obzirom na to da na području Vukovarsko-srijemske županije nema nijedne hladnjače, rekao je kako očekuje da će već ove godine u sklopu vinkovačke Tvornice za preradu voća "Vinka" biti modernizirana hladnjača.

Na pitanje novinara o tome kako ocjenjuje prve poteze novoga ministra poljoprivrede, Čobanković je odgovorio kako mu se čini da je "glavna okosnica rada sadašnjega ministarstva poljoprivrede lov na vještice".

Najave kako će se sada loviti oni koji primaju poticaje, a nemaju prava na njih su smiješne, istaknuo je Čobanković i ustvrdio kako je - uza sve sustave koji su uspostavljeni u hrvatskoj poljoprivredi tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom - vrlo mala mogućnost za zloporabu poticaja.

U sklopu 7. dana voćara Vukovarsko-srijemske županije poslijepodne će se održati stručna predavanja namijenjena voćarima.

(Hina) xzdra yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙