FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 17. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao je danas proizvođače mlijeka koji prosvjeduju da se maknu sa cesta, da sa svojim udrugama dogovore najpovoljniji model rješenja o kojem će se nastaviti dijalog u ministarstvu o problematici otkupne cijene mlijeka. "Prosvjedi trebaju prestati, dijalogu i zajedničkom nalaženju rješenja vratit ćemo se onog trena kad se predstavnici udruga, osobito ovih nezadovoljnih, konzultiraju u svojim udrugama i nađu najkvalitetniji prijedlog rješenja", kazao je ministar danas poslije podne u izjavi novinarima vezano uz prosvjede mljekara koji traju već četvrti dan. Jakovina ističe kako ministarstvo ne može i neće popustiti pritiscima. Apeliramo na one koji se nalaze na cestama da odu kući, da zajedno sa svojim udrugama, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, pronađu najpovoljnji model rješenja i o tom ćemo modelu nastaviti dijalog i u ministarstvu, a mislim da je to odličan temelj i za pregovore s prerađivačkom industrijom, mljekarama koje su spremne za kompromisno rješenje, za pronalazak novog modela obračuna cijene mlijeka, rekao je. Trenutna situacija se ne može riješiti na cesti, ne može se riješiti pritiscima, niti parcijalnim zahtjevima pojedinih nezadovoljnih udruga, poručio je ministar i istaknuo kako rješavanje problema putem intervencija, kako se radilo u prošlom razdoblju, nije održivo i dugoročno nije pravo rješenje.

BJELOVAR - Ispred bjelovarske Sirele prosvjedi proizvođača mlijeka traju četvrti dan, a danas su im podršku dali predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza u njihovim nastojanjima da im se i dalje isplaćuje litra mlijeka prema Promemoriji, što je za 40 lipa više nego što trenutačno daje Dukat. Nezadovoljni proizvođači mlijeka kažu kako nastavljaju prosvjede do ispunjenja zahtjeva. Navode kako Sirela, ispred koje i dalje stoji stotinjak traktora, nije blokirana te da Dukat kupi mlijeko od mljekara. Neki su mljekari pak rekli da, iako cisterne dolaze po mlijeko, oni ga neće predati za sramotnu cijenu od 2,30 kuna. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin novinarima je rekao kako nisu zadovoljni rješavanjem problema kada je rad Ministarstva poljoprivrede u pitanju. Ne postigne li se dogovor o cijeni mlijeka, tvrdi, još će oko pet tisuća mljekara morati prekinuti s radom. Ovo danas izgleda da je početak kraja hrvatskoga sela ukoliko se smanji proračun za poljoprivredu, kazao je dodajući da nije jasno koliko će hrvatsko selo dobiti potpora. Ukoliko to bude smanjenje za milijardu kuna, sigurno neće biti ni hrvatskoga sela, ustvrdio je Latin.

ĐAKOVO - Ratari, vinogradari i drugi poljoprivredni proizvođači iz đakovačkog kraja danas su na skupu u centru Đakova podržali proizvođače mlijeka s tog područja koji su se noćas pridružili prosvjednicima iz drugih područja Hrvatske koji prosvjeduju pred Dukatom u Zagrebu nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka koje je Dukat ponudio. Na skupu potpore u Đakovu okupilo se 40-ak poljoprivrednika s 20-ak traktora. Na skupu su, osim protivljenja otkupnoj cijeni mlijeka, zatražili i nastavak subvencije za mlijeko od 42 lipe do ulaska Hrvatske u EU. Predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić zatražio je od Vlade da zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju od uvoza mlijeka i drugih poljoprivrednih proizvoda sumnjive kvalitete te da ne reže subvencije ni mljekarima, niti ratarima, voćarima, vinogradarima, povrtlarima. Obaveza vlade svake male države je zaštita njene domaće proizvodnje, poručio je. Tražimo da se proračun Ministarstva poljoprivrede u dijelu subvencija za osnovna plaćanja vrati na 2,8 milijarde kuna, rekao je Brlošić.

ZAGREB - Grupacija teretnog prijevoza Udruženja cestovnog prometa Hrvatske gospodarske komore (HGK) nezadovoljna je načinom organiziranja prosvjeda dijela poljoprivrednih proizvođača mlijeka koji blokirajući javne ceste nanose štetu cestovnim prijevoznicima, priopćeno je iz tog udruženja. Udruženje smatra nedopustivim da jedna gospodarska grana poput dijela poljoprivrednih proizvođača mlijeka, pokušava ostvariti svoja prava tako da nanosi izravnu štetu drugoj gospodarskoj grani, cestovnim prijevoznicima, blokirajući javne ceste i nanoseći štetu cjelokupnom gospodarstvu. Upozoravaju da je takvim prosvjedom otežana i onemogućena doprema i otprema sirovina za proizvodnju, kao i potrepština građanima. Cestovni prijevoznici, posebice oni u teretnom prijevozu, zbog prosvjeda trpe velike štete zbog kašnjenja u ispunjavanju ugovorenih prijevoza, stajanja u kolonama, prijeđenih dodatnih kilometara te nemogućnosti dolaska na odredišta.

SLAVONSKI BROD - S 800 milijuna kuna prihoda i 9,3 milijuna kuna neto dobiti ostvarenih u prošloj godini Đuro Đaković Grupa, koju čini sedam tvrtki, optimistično gleda u budućnost, istaknuo je na obilježavanju 91. obljetnica postojanja i rada Đakovića predsjednik Uprave Zdravko Stipetić. Za ovu godinu najavio je prihode od 1,18 milijardi kuna te dobit od 25 milijuna kuna. Vjerujemo da će napori i aktivnosti koje su poduzete, a vezane su za naše osnovne programe, uroditi plodom, a onda je budućnost grupe osigurana u sljedećih nekoliko godina, kazao Stipetić. To se prije svega odnosi na vojni program, proizvodnju borbenih oklopnih vozila za potrebe Hrvatske vojske, koji se realizira u suradnji s finskom Patriom, a s Patriom Đaković planira osvajanje i trećih tržišta, kazao je. Uz proizvodnju komponenti za naftnu i petrokemijsku industriju te za energetski sektor, kao i razvijanje programa u području obnovljivih izvora energije, u Đakoviću veliku priliku vide i u daljnjem razvoju svog drugog stožernog programa proizvodnje tračničkih vozila. Optimizam podgrijavaju i najave Vlade o ulaganjima u željeznicu i energetiku.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze, nakon nekoliko dana pada, danas su nešto porasli, Crobex za 0,25 posto, a Crobex10 za 0,06 posto. Vrijednost Crobexa na kraju današnjeg trgovanja bila je 1.733,17 bodova, a Crobexa10 iznosila je 967,80 bodova. Redovni promet Burze bio je danas 15,5 milijuna kuna, a milijunske promete imale su tri dionice. Najveći promet od 5,4 milijuna kuna pritom je ostvaren dionicom HT-a, kojoj je cijena blago povećana, za 0,05 posto, na 226,61 kunu. Dionicom Privredne banke Zagreb trgovalo se za 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,37 posto, na 470,02 kune. Promet veći od milijun kuna danas je ostvaren još samo dionicom AD Plastika, od 1,2 milijuna, uz rast cijene za 2,93 posto na 115,80 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙