FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciklus filmova iranske redateljice Pouran Derakshandeh

Autor: agrb
ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - U okviru ciklusa suvremenoga iranskoga filma od 12. do 19. ožujka u zagrebačkom kinu "Tuškanac" sa sedam igranih filmova predstavit će se jedna od najznačajnijih iranskih redateljica Pouran Derakhshandeh, koja će tom prigodom i doći u Zagreb, izvijestio je Hrvatski filmski savez (HFS).

Pouran Derakshandeh rođena je 1951. u Kermanshahu u Iranu, a režiju je diplomirala 1975. na teheranskome sveučilištu. Nakon završetka studija počela je snimati televizijske dokumentarce, od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih intenzivno snima dokumentarce različitih tema, od kuge u Kurdistanu i tradicionalne ceremonije do ženskih zanimanja i iranske ekonomske recesije. Njezin opus većinom je posvećen filmovima za djecu, no istodobno se bavi i društvenim problemima. Među ostalim, devedesetih je snimila dokumentarnu seriju o problemu ovisnosti o drogama. Kao vodeća iranska redateljica probila se već svojim igranim prvijencem, filmom "Rabete" (Relationship) iz 1986.

"Film za mene nikad nije bio posao i prestat ću se baviti njime kad ga budem počela smatrati izvorom zarade", izjavila je Pouran Derakshandeh na dodjeli nagrade za životno djelo koju joj je uručio iranski ministar kulture i islamskog vodstva na rođendan Fatime, kćeri Muhamedove.

Ciklus u kinu "Tuškanac" otvara film "Beskrajni snovi" iz 2010., dirljiva priča o hendikepiranom djetetu i društvu koje ga ignorira. Uslijedit će "Mala ptica sreće" (1988.), koji je osvojio pet nagrada na vodećem nacionalnom Fajr filmskom festivalu, "Izgubljeno vrijeme" (1990.), "Ljubav bez granice" (1998.), "Mokri snovi" (2005.) i "Djeca vječnosti" (2006.).

Posljednji u ciklusu je film "20" snimljen 2009., koji je Pouran Derakhshandeh producirala, a režiju potpisuje Abdolreza Kahani.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙