FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: prijeti daljnji pad cijena dionica

Autor: neba
NEW YORK, 6. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se i danas očekuje pad cijena dionica jer su američki terminski u minusu, zbog naznaka slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, ali i zabrinutosti ulagača uoči zamjene grčkih obveznica.

Terminski S&P 500 Dow Jones i Nasdaq indeks bili su u 13,00 sati u minusu između 0,8 i 0,9 posto.

Loše raspoloženje na tržištu posljedica je strahovanja ulagača od nove recesije. Eurostat je danas potvrdio prvu procjenu da je gospodarstvo eurozone u posljednjem lanjskom tromjesečju palo za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Ni podaci s početka ove godine nisu ništa bolji, pa je sve izglednije da će eurozona zaroniti u recesiju, koja se definira kao pad bruto domaćeg proizvoda dva kvartala zaredom.

„Posljednji makroekonomski podaci iz eurozone razočarali su tržište i ojačali strahovanja od recesije, tim više što je Europska središnja banka završila s ubrizgavanjem dodatne likvidnosti na tržišta“, kaže Koen De Leus, strateg u tvrtki KBC Securities.

S obzirom da je Japan već dulje vrijeme u recesiji te da je Kina smanjila ciljanu stopu gospodarskog rasta, ulagači su vrlo oprezni.

Tim više što bi u četvrtak trebala biti provedena zamjena postojećih s novim grčkim obveznicama. Taj dogovor između grčke vlade i privatnih kreditora dio je sporazuma prema kojemu bi Atena trebala dobiti drugi paket pomoći od 130 milijardi eura i tako izbjeći bankrot.

„Ovaj tjedan obilježit će uspjeh ili neuspjeh najvećeg restrukturiranja dugova jedne države u povijesti“, kaže Bill O'Neill, direktor u fondu Merrill Lynch Wealth Management.

Zbog toga su europske burze pod pritiskom. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 13,00 sati u minusu između 1,1 i 1,6 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙