FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 7. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u utorak navečer uvjerenost da će i slovenski parlament ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom. "To će biti glavno političko pitanje u našim odnosima s Hrvatskom, ali vjerujem da ne bi smjelo doći do zapleta", rekao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju u utorak navečer, dodavši da će to biti jedna od tema prigodom njegova prvog posjeta Zagrebu 19. ožujka. "Ova će vlada nastaviti politiku dobrih odnosa s Hrvatskom, a granični će prijepor biti riješen arbitražom", rekao je Erjavec i dodao kako želi da uz to budu riješena i ostala otvorena pitanja između dviju zemalja i to u okviru međudržavnog povjerenstva koje je osnovano prilikom susreta bivšeg premijera Boruta Pahora i bivše premijerke Jadranke Kosor u Kranjskoj Gori prije dvije godine. "Ne bi bilo dobro da riješimo samo granično pitanje, potrebno je riješiti i ostala", rekao je Erjavec, kazavši da će i o tome razgovarati tijekom posjeta Hrvatskoj. Na pitanje zašto Slovenije nije, kako je predlagao jedan slovenski stručnjak za međunarodno pravo, zatražila izuzeće hrvatskog nacionalnog arbitra u arbitražnom sudu Budislava Vukasa, Erjavec je rekao da to Sloveniji vjerojatno ne bi koristilo da u arbitraži dođe do boljeg rezultata. "Istina je da je Vukas ranije o graničnom pitanju iznosio radikalna stajališta, ali ne vjerujem da bi ih mogao braniti na arbitraži", rekao je Erjavec.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da je samo pitanje vremena kada će sirijski predsjednik Bašar al-Asad otići s vlasti, ali je dodao kako bi bilo pogrešno misliti da Sjedinjene Države mogu izvesti jednostranu akciju u toj zemlji. "Taj će diktator pasti", rekao je Obama, dodavši da je samo pitanje kada će Asad biti prisiljen napustiti vlast. Međutim, usprotivio se pozivu senatora Johna McCaina, njegova protukandidata na izborima 2008. godine, da se poduzmu američki zračni napadi na Asadove snage. Obama je rekao kako je pogrešno misliti da postoji jednostavno rješenje jednogodišnje krize u Siriji ili da SAD u toj zemlji može djelovati jednostrano. Do njegove izjave došlo je pošto su zapadne sile u utorak izrazile gnjev zbog ponašanja sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada koji je spriječio dopremu humanitarne pomoći u opustošenu četvrt Homsa te su ga optužile za kršenje ljudskih prava, kao primjer navevši slike na kojima se vidi mučenje žrtava u gradskoj bolnici. Obama je također na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući najavio da SAD neće u Afganistanu ostati dulje nego što je potrebno. "Predsjednik Hamid Karzai razumije da smo zaintersirani za strateško partnerstvo s afganistanskim narodom i vladom. Ali nismo zainteresirani za ostanak u Afganistanu dulje nego što je potrebno da osiguramo da Al-Kaida više nije operativna u zemlji", rekao je.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da Sjedinjene Države neće dopustiti da Iran proizvede nuklearno oružje, ali je i zatražio smireniji pristup problemu teheranskoga nuklearnog programa. Po njegovim riječima, najava pregovora šest strana s Iranom nudi priliku da se kriza ublaži diplomacijom. Sve su glasnija nagađanja o napadu na iranska nuklearna postrojenja u idućim mjesecima, a američki predsjednik je na konferenciji za novinare rekao kako američki političari koji "udaraju u ratne bubnjeve" imaju odgovornost da objasne odnos cijene i koristi od vojne operacije. Nešto prije toga američki je ministar obrane Leon Panetta rekao kako će Sjedinjene Države, ne uspije li diplomacija, poduzeti vojnu operaciju kako bi spriječile iransko naoružavanje nuklearnim oružjem.

BEJRUT - Zapadne sile u utorak su izrazile gnjev zbog ponašanja sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada koji je spriječio dopremu humanitarne pomoći u opustošenu četvrt Homsa te su ga optužile za kršenje ljudskih prava, kao primjer navevši slike na kojima se vidi mučenje žrtava u gradskoj bolnici. Više desetaka muškaraca, žena i djece pješice se vratilo u četvrt Baba Amr, objavila je državna televizija, nekoliko dana nakon što su se odande povukli protivnici Asadova režima. Crveni križ čeka odobrenje za podjelu humanitarne pomoći stanovnicima Babe Amra. Preživjeli su ispričali kako su prolazili pokraj raspadajućih tijela zatrpanih pod ruševinama na ulicama, pokraj gomile otpadaka pomiješane s prljavštinom iz kanalizacije, strahujući pritom od uhićenja i pogubljenja. "Dah smrti i smrad raspadajućih tijela osjećao se posvuda oko nas", rekao je Ahmad koji je pobjegao u Libanon. Kineski diplomat u utorak je doputovao u Damask kako bi izložio mirovni plan Pekinga, a tijekom tjedna u glavnome sirijskom gradu očekuju se glavni tajnik UN-a Kofi Annan i UN-ova izaslanica Valerie Amos.

KIŠINJEV - Moldavski parlament ozakonio je obaveznu kemijsku kastraciju osuđenika za seksualno zlostavljanje djece mlađe od 15 godina, javlja BBC. Novi zakon odnosi se i na Moldavce i na strance osuđene za pedofiliju u toj zemlji. Silovatelji će također biti podložni primjeni kemijske kastracije, ali će se o njoj odlučivati od slučaja do slučaja. Mnogi Moldavci smatraju da je njihova zemlja postala odredište seksualnog turizma. Čak 55 posto osuđenih za pedofiliju u posljednje dvije godine su stranci. Kemijska kastracija je uzimanje hormona koji suzbijaju proizvodnju testosterona i i smanjuju seksualnu želju. Moldavski Amnesty International osudio je usvajanje zakona, priopćivši da je pravo na fizički i psihički integritet temeljno ljudsko pravo. Zakon o obaveznoj kemijskoj kastraciji pedofila imaju Poljska i Rusija, a u Njemačkoj i Češkoj ono se provodi na dobrovoljnoj bazi u zamjenu za manju kaznu. Moldavski zakon stupa na snagu 1. srpnja.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙