FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurozona pogođena naglim padom potrošnje kućanstava i izvoza u zadnjim mjesecima 2011.

Autor: vmom
BRUXELLES, 6. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Nagli pad potrošnje kućanstava, kao i izvoza i proizvodnje uzeli su danak u gospodarstvu eurozone u posljednjim mjesecima prošle godine, potvrdili su u utorak najnoviji podaci statističkog ureda Europske unije, pokazavši razmjere krize koja je na dobrom putu da preraste u ozbiljnu recesiju.

Gospodarske aktivnosti u 17-članoj eurozoni u zadnjem su tromjesečju 2011. smanjene za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je danas Eurostat, potvrdivši ranije procjene, objavljene sredinom veljače.

Europska kućanstva, pogođena dubokim rezovima u državnoj potrošnji i rastom nezaposlenosti, smanjila su u četvrtom tromjesečju svoju potrošnju za 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok se državna potrošnja smanjila za 0,2 posto.

Uvoz u eurozonu istodobno je pao za 1,2 posto, dok je izvoz smanjen za 0,4 posto, pokazali su podaci objavljeni u sklopu drugih Eurostatovih procjena o bruto domaćem proizvodu (BDP) u četvrtom tromjesečju.

Kao odraz slabog poslovnog povjerenja, industrijske aktivnosti u rasponu od proizvodnih do onih u vađenju ruda smanjene su za dva posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, budući da su ojačale zabrinutosti u vezi sposobnosti eurozone da otkloni dužničke probleme.

Takve zabrinutosti popustile su nakon što je Europska središnja banka (ECB) ulila u bankovni sustav više od 1.000 milijardi eura u sklopu dvije operacije dugoročnog refinanciranja, u prosincu i veljači. Smirivanju zabrinutosti pridonijelo je i postizanje političkog dogovora među većinom članica EU-a da će ustrajati u provedbi mjera štednje, što je spustilo troškove zaduživanja Italije i Španjolske na prihvatljive razine.

Čelnik ECB-a Mario Draghi prošli je tjedan izjavio da uočava i stabilizaciju poslovnog povjerenja, premda na niskim razinama, a vodeći dužnosnik EU-a za gospodarstvo Olli Rehn u utorak je ustvrdio da primjećuje znakove poboljšanja u europskom gospodarstvu.

Europska komisija ipak očekuje da će eurozona ove godine ući u recesiju, prognozirajući pad BDP-a 17-članog bloka za 0,3 posto u 2012.

Postoje, međutim, velike razlike u stopama rasta među zemljama članicama, poglavito između prezadužene Grčke, čija je budućnost neizvjesna, i efikasne izvozno orijentirane Njemačke. Grčkoj najvjerojatnije predstoji još jedna godina recesije, s tim da se povratak rastu ne očekuje prije 2014., dok će Njemačka i Francuska izgleda izbjeći pad gospodarstva u ovoj godini.

Razlike su bile vidljive i u zadnjem tromjesečju 2011. kada je Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone, zabilježila pad za 0,7 posto, dok je francusko gospodarstvo, drugo po veličini, poraslo za 0,2 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙