FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi u eurozoni pogodili švedsko gospodarstvo

Autor: mkuz
STOCKHOLM, 1. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Švedsko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom tromjesečju za 1,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izvijestio je švedski statistički ured, izdvajajući utjecaj krize u eurozoni na izvozno orijentiranu skandinavsku zemlju.

U trećem tromjesečju gospodarstvo je na tromjesečnoj razini poraslo za 1,6 posto, a u cijeloj prošloj godini za 3,9 posto.

Pad u četvrtom tromjesečju bio je veći no što su analitičari očekivali, prognoziravši da će se aktivnosti smanjiti za 0,8 posto.

Izvoz je u posljednja tri mjeseca prošle godine porastao za 0,6 posto a uvoz za 1,6 posto. Na godišnjoj razini izvoz je pao za jedan posto. U izvješću se navodi da su na izvoz utjecale neizvjesne međunarodne okolnosti i da je neto izvoz pokazao negativan trend prvi puta od drugog tromjesečja 2010., smanjivši BDP za 0,4 postotnog boda.

Potrošnja kućanstava porasla je u četvrtom tromjesečju 0,7 posto a ona u državnom sektoru za 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Podaci za četvrto tromjesečje trenutno su najjasniji pokazatelj da problemi u eurozoni uzimaju danak i na najzdravijim europskim gospodarstvima, tumači Ben May iz Capital Economicsa.

Švedski ministar Anders Borg zaključio je da je "potpuno jasno da je švedsko gospodarstvo u listopadu, studenom i prosincu stagniralo. Bili su to vrlo slabi mjeseci", kazao je Borg za švedsku agenciju TT.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙