FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OECD-ove gospodarske prognoze signaliziraju blago poboljšanje

Autor: vmom
PARIZ, 13. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Prognoze za svjetsko gospodarstvo očituju kolebljive znakove poboljšanja, s tim da se zamah sada širi iz Sjedinjenih Država i Japana na ostale razvijene zemlje, pokazuju u ponedjeljak prognoze Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Istraživanje OECD-a iz prosinca ustanovilo je mješovitu situaciju među zemljama članicama eurozone, gdje sedam zemalja sada ukazuje na pozitivnu promjenu po pitanju zamaha. Ukupni pokazatelj za 17-članu regiju blago je pak smanjen.

Vodeći OECD-ov pokazatelj očituje "pozitivnu promjenu za regiju OECD-a u cjelini, predvođenu SAD-om i Japanom, no slične naznake počinju se bilježiti i kod niza drugih razvijenih gospodarstava".

Tako je u prosincu poboljšan indeks za OECD-ovu skupinu industrijaliziranih gospodarstava u cjelini, porastavši za 0,2 boda, na 100,4 boda. Time se zadržao iznad dugoročnog prosjeka od 100 bodova.

Indija i Rusija također pokazuju znakove poboljšanja, a potvrđeni su i ohrabrujući znakovi koji su prije par mjeseci stigli iz Japana i Sjedinjenih Država, stoji u izvješću OECD-a.

Američki indeks uvećan je za 0,7 boda, na 102 boda, bilježeći rast treći mjesec zaredom. Japanski je porastao za daljnja 0,2 boda, na 101,9 bodova, nakon što je tri mjeseca ranije zaustavljen njegov pad.

Iako uvećan 0,6 bodova, na 95,6 u prosincu, indijski indeks i dalje je osjetno ispod svog dugoročno prosjeka. Za Rusiju odgovarajući je indeks porastao za 0,2 boda, na 102,4 boda.

Nasuprot njima, indeksi Kine, Brazila i eurozone nastavili su slabjeti. Tako je kineski smanjen za 0,5 bodova, na 99,3 boda, brazilski za 0,1 bod, na 93,7 bodova, a za toliko je smanjen i indeks eurozone, na 98,3 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙