FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Uz parlamentarne mogući i predsjednički izbori

Autor: ssai
BEOGRAD, 6. ožujka 2012. (Hina) - Raspisivanje parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji očekuje se 13. ožujka, a uz već u javnosti nekoliko dana aktualnu dilemu hoće li tim izborima biti obuhvaćeno Kosovo, srbijanski se tisak u utorak bavi i mogućnošću da istodobno budu raspisani i izbori za srbijanskog predsjednika.

Parlamentarne izbore raspisat će srbijanski predsjednik Boris Tadić, pokrajinske predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, dok će lokalne, a možda i predsjedničke, raspisati predsjednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović. Ideja da istodobno budu održani i predsjednički izbori, nakon što bi po tom scenariju Tadić podnio ostavku, razmatra se iz praktičnih, ali i političkih razloga, prenosi tisak.

Predsjednik Tadić, kako piše dnevni list ''Press'', vodi konzultacije s najbližim suradnicima i koalicijskim partnerima o mogućnosti da podnese ostavku kako bi istodobno bili raspisani predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori te još nije odlučio hoće li ''žrtvovati'' mandat kako Srbija ne bi cijelu godinu izgubila u predizbornoj kampanji, s obzirom da bi redoviti predsjednički izbori trebali biti održani krajem godine ili najkasnije u siječnju iduće godine.

Dnevnik ''Politika'' navodi kako će, budu li zakazani izbori na svim razinama, razloga za radost, po tvrdnjama analitičara, imati samo Demokratska stranka (DS) Borisa Tadića i vodeća oporbena Srpska napredna stranka (SNS) Tomislava Nikolića. Male stranke će, po mišljenju analitičara, biti na gubitku, ''jer će se kampanja, prije svega, voditi za predsjedničke kandidate, a parlamentarni izbori bit će u drugom planu''.

Kako prenosi dnevni list ''Blic'', epilog će biti poznat u sljedećih nekoliko dana. Taj dnevnik doznaje da su demokrati bliže odluci da zajedno s ostalim budu organizirani i predsjednički izbori, ali da se tome protivi Ivica Dačić, aktualni ministar policije i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS), najbližeg koalicijskog partnera DS-a.

''Činjenica je da bi održavanje svih izbora isti dan najviše koristilo demokratima, dok bi se svi ostali našli u lošijoj poziciji. Dačić je DS-u prenio svoje stajalište, a to je da mu u ovom trenutku ne odgovara raspisivanje predsjedničkih izbora'', rekao je tom listu neimenovani izvor iz vladajuće koalicije.

Po riječima tog izvora, to bi najprije u predizbornoj kampanji izazvalo polarizaciju izborne utrke - na one koji su za Tadića i na one koji su za Nikolića, i na njih bi bila usmjerena sva medijska pažnja, dok bi se, s druge strane, s obzirom da SPS nema jakog kandidata za tu dužnost, ta stranka jednoga trenutka našla u situaciji da usred kampanje mora poduprijeti Tadića.

''Blic'' dodaje kako objedinjavanje izbora, osim SPS-u, iz istih razloga ne bi odgovaralo ni ostalim manjim strankama, dok bi SNS stavilo u nezgodnu poziciju pošto bi Tomislav Nikolić bio stavljen pred gotov čin i morao bi se i konačno opredijeliti hoće li biti kandidat za predsjednika ili za premijera Srbije.

Sam predsjednik Tadić u petak je, govoreći o izborima, kazao da će se izbori u Srbiji održavati ''po Ustavu i po redu'', a da o predsjedničkim izborima još nije razmišljao. "Nemam ništa protiv razmišljati i o tome ukoliko se to u javnosti dovede do razine nacionalnog interesa. Ovog trenutka ostajem pri stajalištu da se izbori trebaju događati po redu", naveo je Tadić, objasnivši kako se, zbog velikog posla oko stjecanja kandidature Srbije za članstvo u Europskoj uniji, nije imao vremena baviti time.

Za predsjednika Srbije Tadić je izabran 3. veljače 2008., a petogodišnji mandat mu je započeo nakon polaganja prisege 15. veljače 2008. godine. Prema Ustavu Srbije, predsjednički izbori raspisuju se 90 dana prije isteka mandata, a trebali bi biti završeni 30 dana prije isteka mandata.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙