FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Četiri stranke vode u anketama uoči proljetnih izbora

Autor: ssai
BEOGRAD, 9. veljače 2012. (Hina) - Srpska napredna stranka (SNS), Demokratska stranka (DS), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Liberalno demokratska partija (LDP) četiri su najjače političke opcije u Srbiji uoči skorih parlamentarnih izbora, piše u četvrtak beogradski dnevnik ''Danas'' pozivajući se na istraživanje agencije Ipsos Strategic Marketing s početka ovog mjeseca.

To je, navodi list, trend već posljednjih nekoliko mjeseci, koji pokazuje da je SNS, nastao iz Srpske radikalne stranke krajem 2008., predvođen Tomislavom Nikolićem, na ''sigurnih'' sedam-osam posto ispred DS-a, stožerne stranke vladajuće koalicije koju predvodi Boris Tadić, a da SPS, članica vladajuće koalicije, na čelu s Ivicom Dačićem, vodi borbu za treće mjesto s oporbenim LDP-om, čiji je predsjednik Čedomir Jovanović.

Istraživanje je provedeno od 3. do 5. veljače, telefonskom anketom na reprezentativnom uzorku od 1198 građana Srbije, a rezultati također pokazuju da bi dovoljan postotak glasova za ulazak u parlament mogle ostvariti još samo Srpska radikalna stranka (SRS), čijem se vođi Vojislavu Šešelju sudi u Haagu, i Demokratska stranka Srbije (DSS) bivšeg premijera Vojislava Koštunice. Kako se očekuje, početkom ožujka biti će raspisani opći izbori, do kojih bi trebalo doći u svibnju.

Ujedinjeni regioni Srbije (URS), koje predvodi bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a koji su nastali iz negdašnje stranke G17 plus, tradicionalno se, po pisanju ''Danasa'', nalaze u zoni ''neizvjesnosti''.

Lista oko SNS-a, koja bi se zvala ''Srpska napredna stranka-Nova Srbija-Pokret snaga Srbije-Pokret socijalista-Tomislav Nikolić'' u ovom trenutku može računati na glas 32 posto birača, dok bi lista ''Demokratska stranka-Liga socijaldemokrata Vojvodine-Boris Tadić'' dobila potporu 25 posto birača, pokazuje istraživanje.

Za koaliciju SPS-a i Jedinstvene Srbije (JS) glasovalo bi devet posto ispitanika, dok LDP podupire 10 posto ispitanika.

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), koja je u aktualnu vlast ušla u koaliciji sa SPS i JS, u ovom istraživanju nije na listi sa SPS-om jer još nisu odlučili s kime će na izbore, navodi list te dodaje kako, primjerice, ni Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), Rasima Ljajića (aktualni ministar rada i socijalne politike), nije stavljena na listu sa DS-om.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović izjavila je potkraj siječnja kako se raspisivanje parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji može očekivati 11. ožujka, kada istječe posljednji rok za početak izbornih procesa, a da će izbori najvjerojatnije biti održani 6. svibnja.

Prema rezultatima istraživanjima javnog mnijenja koji se povremeno pojavljuju u medijima, SNS je na glasu kao najjača oporbena stranka i glavni konkurent DS-u, koja je stožerna stranka aktualne vladajuće koalicije.

SNS nastala je krajem listopada 2008. godine od nekadašnjih članova Srpske radikalne stranke, čiji je predsjednik Vojislav Šešelj, a koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića, sadašnjeg čelnika SNS-a, nakon njegova sukoba sa Šešeljem.

Izborna kampanja formalno još nije počela, a u javnosti se za sada vrlo načelno razgovara o mogućnostima formiranja bilo kakvih koalicija. Ono što bi se jedino do sada moglo smatrati izvjesnim jest da sigurno neće doći do formiranja tzv. velike koalicije između Nikolićeva SNS-a i Tadićeva DS-a, uz izražene namjere da stranke na izbore idu pojedinačno, a da se moguće koalicije fromiraju nakon izbora.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙