FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarski premijer Orban uz SVM na srbijanskim izborima

Autor: jsta
SUBOTICA, 6. ožujka 2012. (Hina) - Mađarski premijer Viktor Orban osobno će sudjelovati u izbornoj kampanji Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na proljetnim srbijanskim izborima, izvijestio je u utorak novosadski dnevni list na mađarskom jeziku "Magyar Szo".

Orban je prihvatio poziv predsjednika SVM-a Istvana Pasztora da sudjeluje na predizbornim skupovima te mađarske stranke i zato će koncem travnja posjetiti Vojvodinu, dogovoreno je na sastanku dvojice čelnika u ponedjeljak u Budimpešti.

"Sugovornici su konstatirali da je neosporan nacionalni interes da mađarska zajednica u Vojvodini preko SVM-a i nadalje bude nezaobilazna politička snaga na svim razinama u Srbiji", zaključeno je na sastanku.

Pasztor je, kako prenosi list, Orbanu prenio i da vojvođanska mađarska zajednica i SVM stoje uz mađarskog premijera i vladu u "neprimjerenoj, jednostranoj međunarodnoj političkoj kampanji, suprotnoj vrijednosnom sustavu europejstva, koja se vodi protiv Mađarske".

Mađarska je nedavno svojim sunarodnjacima omogućila stjecanje mađarskog državljanstva, koje će do konca godine dobiti oko 350.000 Mađara izvan matice.

U Srbiji je do sada oko 20.000 vojvođanskih Mađara, od ukupno 290.000, zatražilo mađarsko državljanstvo.

Njihova najjača politička stranka je SVM koji na predstojeće srbijanske izbore izlazi samostalno.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙