FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Regulatori razmatraju izmjene u izračunu i regulativi libora

Autor: gple
LONDON, 6. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Regulatori i svjetske banke raspravljaju o izmjenama u izračunu i regulativi kamata za međubankovne posudbe libor s obzirom na tvrdnje o mogućim manipulacijama, piše u utorak londonski financijski dnevnik The Financial Times.

Izradu libora financira Udruženje britanskih bankara (BBA), a u njegovom utvrđivanju sudjeluju i brojne banke. Londonska kamata za međubankovne posudbe utječe na 10.000 milijardi dolara kredita potrošačima i poduzećima širom svijeta, kao i na dodatnih 350 tisuća milijardi dolara financijskih izvedenica.

U ponedjeljak su se predstavnici BBA i banaka sastali s dužnosnicima britanskog ministarstva financija i regulatorom za financijske usluge kako bi se pokrenuo postupak provjere postupka izrade libora, piše FT.

Na takav su se potez odlučili zbog sumnji u manipulaciju liborom, koje su potaknule regulatore širom svijeta na pokretanje istraga.

"U sklopu uobičajenog postupka provjere libora niz banaka aktivnih u tom procesu sastalo se danas kako bi razmotrile buduća regulatorna i tržišna kretanja, poput predstojećih propisa o likvidnosti, važnih za parametre koji se mjere liborom", objavio je BBA u priopćenju.

Provjera bi mogla obuhvatiti široki raspon tema, od izmjene u izračunu libora do novih zahtjeva prema bankama u vezi s regulatornim nadzorom i poštivanjem propisa, citira FT izvore upoznate sa sadržajem razgovora.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙