FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BRUXELLES - Hrvatska će se u velikom sustavu kakav je Europska unija morati specijalizirati, odrediti prioritete i na njih se usredotočiti kako bi izvukla najveće moguće koristi iz članstva, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović nakon završetka summita EU-a. "Hrvatska će se u Europskoj uniji kao svaka mala država morati specijalizirati, moramo odrediti što nam je važno i imati prioritete kako se ne bi rasipali i trošili energiju i novac na stvari koje su nam manje bitne", rekao je Milanović, koji je na summitu čelnika EU-a sudjelovao kao aktivni promatrač. Istaknuo je da je "pitanje svih pitanja" na što usmjeriti pozornost kod povlačenja sredstava iz europskih fondova i u što i kako ulagati. "Posao ćemo raditi dobro i on će davati rezultate samo ako jasno odredimo prioritete, ako budemo efikasni i fokusirani, ako se ne raspršimo na previše stvari jer nemamo ni novaca ni ljudi, nema nas 50 milijuna. Trebamo vidjeti što su nam prioriteti u smislu povlačenja sredstava i ulaganja u prave stvari i na to se usredotočiti. Europskim novcem trebamo financirati nešto što će biti zamašnjak, multiplikator u razvoju Hrvatske, recimo željeznice, i onda malo više novca povući s te strane, a ne se raspršiti", rekao je hrvatski premijer.

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović suočava se s golemim izazovima nastojeći smanjiti proračunski manjak i sačuvati kreditni rejting zemlje koji je do kraja 2010. pao na samo jedan stupanj iznad kategorije 'smeće', objavio je u petak BBC u svojevrsnom 'profilu' Hrvatske. Milanovićeva vlada morat će usvojiti stroge mjere štednje želi li izbjeći daljnje srozavanje kreditnog rejtinga, oživjeti industriju i privući strana ulaganja, navodi BBC pišući o okolnostima u Hrvatskoj nakon posljednjih parlamentarnih izbora. Britanski javni servis u svom internetskom izdanju podsjeća da je Milanović postao premijer nakon pobjede četveročlane lijeve koalicije na izborima u prosincu 2011. nad konzervativnim HDZ-om, koji je državom upravljao posljednjih osam godina. "Na valu općeg nezadovoljstva korupcijom u vladi i gospodarskim zastojem, Kukuriku koalicija osvojila je 81 od 151 zastupničkog mjesta u parlamentu. Milanovićev SDP osvojio je 61 mjesto. Njegova glavna izborna obećanja bila su oporavak posrnulog gospodarstva i priprema Hrvatske za članstvo u EU 2013.", kaže BBC. "Na Hrvatsku je negativno utjecala svjetska financijska kriza 2008.-2009. koja je teško pogodila njezino gospodarstvo orijentirano na turizam, a država je od 2009. gotovo stalno u recesiji', zaključio je BBC.

BRUXELLES - Hrvatska želi da Srbija što prije otvori pregovore, a to će moći učiniti kada ispuni tražene kriterije, pri čemu je usklađivanje zakonodavnog okvira manje ključno od reformi koje transformiraju državu i društvo u smislu vladavine prava, reforme pravosuđa i kulture dijaloga, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović. "Srbija će moći otvoriti pregovore kada ispuni kriterije, a u tome Hrvatska ima iskustva. Prema nama su bili strogi i bit će i prema Srbiji. Bitno je samo da nema zloće i pakosti, dakle ako radiš i napreduješ onda očekuješ da i druga strana uzvrati, da ne blokira i ne zatvara vrata", rekao je Milanović nakon završetka summita Europske unije na kojem je sudjelovao kao promatrač. Čelnici EU-a su na summitu u Bruxellesu odlučili Srbiji dati status kandidata, a o datumu za početak pregovora odlučivat će se naknadno. Hrvatski premijer je rekao da je najteži dio pregovora ono što formalno nije dio europske pravne stečevine, nego reforme koje dubinski mijenjaju društvo.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak, na tiskovnoj konferenciji u povodu dodjele Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, kako je status kandidata važan jer su u njemu sadržani veliki potencijali za Srbiju, te zahvalio i Hrvatskoj na potpori. "Ovo je veliko ostvarenje, naravno nije epohalno, epohalno će biti kad Srbija prijeđe tu granicu i postane članicom EU s mogućnošću korištenja svih potencijala, pristupnih fondova i svega onoga što je na raspolaganju punopravnim članicama Unije", ustvrdio je Tadić. Srbijanski je predsjednik zahvalio i Hrvatskoj na "velikoj, toploj i vrlo otvorenoj" potpori. "Zahvalio sam danas i predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću, svih ovih dana bio sam u neposrednom razgovoru s njima", rekao je. Istaknuo je kako je status kandidata jasna potvrda boljih dana za Srbiju, poručivši kako se, da bi oni bili ostvareni, mora nastaviti raditi te da je članstvo u EU formalan cilj a da je bit u promjeni kvalitete života u srbijanskom društvu. Na novinarsko pitanje hoće li srbijanskom pridruživanju Uniji prethoditi rješenje teritorijalnog spora Srbije s Kosovom, Tadić je kazao kako Srbije ni pod kojim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova, kao i da ne očekuje da će Srbiji biti postavljani uvjeti u tom smislu.

ŽENEVA - Humanitarni konvoj stigao je u petak pred Homs i s ambulantnim vozilima sirijskog Crvenog polumjeseca trebao bi tijekom dana ući u četvrt Baba Amro koju od četvrtka nadzire sirijska vojska, objavio je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) u Ženevi. Pošto je nakon 26-dnevne blokade i granatiranja u četvrtak ta ustanička četvrt, simbol otpora režimu predsjednika Bašara al-Asada, pala u ruke sirijske vojske ICRC je dobio dozvolu za dopremu pomoći. "U Homsu smo i pripremamo se ući u Baba Amro", rekla je glasnogovornica Carla Haddad iz Ženeve. UN-ove agencije zabrinute su navodima da bi se vojska mogla osvetiti civilima iz ustaničkih dijelova Homsa. Glasnogovornik UN-ove agencije az ljudska prava Rupert Colville rekao je da UN ne može potvrditi te navode, no podsjetio je "sirijske vlasti da su odgovorne prema međunarodnom pravu", te da ne smiju "provoditi ubijanja bez suđenja, mučenja niti samovoljna uhićenja". Sirijska oporba upozorila je da s dolaskom sirijskih snaga sigurnosti civilima u Homsu prijeti "pokolj".

LJUBLJANA - Mary Yovanovitch, pomoćnica zamjenika američke državne tajnice Hillary Clinton, izrazila je ovog tjedna prilikom posjeta Sloveniji zanimanje američkih ulagača za mogući natječaj za gradnju drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom. "Što se energetike tiče, vrlo smo zainteresirani za najavljeni natječaj za gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom", rekla je Yovanovitch u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA objavljenom u petak. "Smatramo da su Sjedinjene Američke države na području nuklearne energetike vrlo konkurentne, ne samo tehnološki nego i u pogledu sigurnosti", rekla je Yovanovitch, dodavši da se stoga nada da će na natječaju moći sudjelovati i neka tvrtka iz SAD-a. Gradnju drugog nuklearnog bloka u Krškom kao jedan od dugoročnih strateških projekata Slovenija je postavila prije 7 godina, ali realizacija tog projekta u sadašnjim prilikama nije sasvim izvjesna. Zvone Černač, novi slovenski ministar infrastrukture izjavio je nedavno za Slovensku televiziju da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju, te da bi novi blok bilo teško sagraditi ako se pokaže da mu nije naklonjena društvena klima. Zato nova vlada namjerava ispitati kako na taj projekt gledaju građani, a ako se utvrdi da je gradnja drugog bloka nuklearke u društveno loše prihvaćena onda bi se od njega odustalo.

CHRISTCHURCH - Novozelandske crkvene i svjetovne vlasti potvrdile su u petak da će srušiti anglikansku katedralu u Christchurchu zbog nepopravljiva oštećenja u prošlogodišnjem potresu, javlja BBC. Anglikanska biskupica Vicoria Matthews najavila je da će se na istome mjestu graditi nova katedrala modernog dizajna. Konzervatori su, međutim, zatražili da se plan za rušenje još jednom razmotri. Potres, koji je grad pogodio 22. veljače, bio je najveća prirodna katastrofa na Novome Zelandu u posljednjih 80 godina i u njemu je smrtno stradalo 185 osoba. Potres magnitude 6.3 po Richteru, koji je sravnio sa zemljom brojne zgrade, teško je oštetio strukturu katedrale koja je dodatno oslabljena podrhtavanjima tla koja nakon glavnoga potresa. Ne zna se koliko će rušenje trajati, ali je najavljeno da će se pokušati spasiti što više dragocjenih predmeta iz katedrale, poput vitraja. Gradonačelnik Bob Parker rekao je da je odluka o rušenju bila "strašno teška" i da je "nije bilo nimalo lako prihvatiti".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙