FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Čelnici zemalja članica Europske unije odobrili su u četvrtak navečer kandidatski status za Srbiju, bez datuma za početak pregovora, dok su odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor odgodili za rujan jer se tomu i dalje protivi Nizozemska. "Nadam se da će to potaknuti Srbiju da nastavi s naporima na ispunjavanju političkih i gospodarskih kriterija za članstvo u EU", rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dana summita. Srbija je čekala na kandidatski status od prosinca 2009. godine kada je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Put prema kandidatskom statusu otvoren je nakon što je Srbija u svibnju prošle godine uhitila Ratka Mladića, koji se godinama skrivao od Haškog suda (ICTY) te nakon što je prije nekoliko dana postignut sporazum o sudjelovanju Kosova na regionalnim sastancima.

BEJRUT/PARIZ - Ranjena francuska novinarka Edith Bouvier doputovala je u četvrtak u Libanon iz Sirije zajedno s francuskim fotografom Williamom Danielsom, izjavio je jedan očevidac i drugi izvori u Libanonu. Bouvier je ranjena prošli tjedan u napadu sirijske vojske na Homs, a u tome su napadu poginuli novinarka Sunday Timesa Marie Colvin i francuski fotograf Remi Ochlik. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u četvrtak da je razgovarao telefonom s Bouvier nakon njezine evakuacije u Libanon. Sarkozy, koji boravi u Bruxellesu na summitu EU-a, rekao je novinarima da će Bouvier biti prebačena kući u Francusku vladinim zrakoplovom. Let bi mogao biti organiziran najranije u četvrtak navečer ako se liječnici slože, kazao je. "Edith Bouvier i William Daniels na sigurnom su u Libanonu i kratko vrijeme će biti pod zaštitom našeg veleposlanstva u Bejrutu", rekao je Sarkozy.

NEW YORK (UN) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i šef Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) zabrinuti su zbog mogućnosti da bi Sirija mogla imati kemijsko oružje, izjavio je u četvrtak glasnogovornik UN-a. "Glede Sirije, glavni tajnik i direktor sa zabrinutošću su komentirali izvješća o mogućem postojanju kemijskog oružja u zemlji", rekao je novinarima glasnogovornik UN-a Martin Nesirky. "Ta je zabrinutost u potpunosti shvatljiva." Načelnik glavnog stožera američkih oružanih snaga general Martin Dempsey izjavio je prošlog tjedna da je Sirija naoružana sofisticiranim sustavom protuzračne obrane i kemijskim i biološkim oružjem.

BERLIN - Oko 15 posto mladih njemačkih muslimana ne želi se integrirati u društvo, protive se zapadnjačkim vrijednostima i naginju prema prihvaćanju nasilja, pokazala je kontroverzna studija koju je naručilo njemačko ministarstvo unutarnjih poslova i objavilo u četvrtak. Među muslimanskom mladeži koja živi u Njemačkoj, a nema njemačko državljanstvo, taj broj raste na gotovo četvrtinu, pokazala je studija. Studija to pripisuje snažnim vjerskim uvjerenjima, autoritarnom mentalitetu i dolasku u dodir s diskriminacijom. "Mi nećemo prihvatiti uvoz autoritarnih, nedemokratskih i fanatičnih vjerskih stajališta", rekao je za njemački dnevnik Bild ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich iz redova bavarskog CSU-a. U Njemačkoj živi četiri milijuna muslimana, od kojih otprilike pola ima njemačko državljanstvo.

AMSTERDAM - U sklopu istrage zločina počinjenih u sudanskoj pokrajini Darfuru, Međunarodni kazneni sud (ICC) u četvrtak je izdao uhidbeni nalog za sudanskoga ministra obrane Abdela Rahima Muhameda Huseina. I prije Huseina ICC je već optužio nekoliko aktualnih sudanskih dužnosnika. Traži uhićenje sudanskoga predsjednika Omara Hasana al-Bašira pod optužbom da je organizirao genocid, a optuženi su i bivši ministar unutrašnjih poslova i čelnik milicije. Svi su još na slobodi. U priopćenju suda kaže se da postoji osnovana sumnja da je Husein odgovoran po dvadeset točaka za zločine protiv čovječnosti, među kojima su i silovanja i progoni, te po 21 točci za ratne zločine, među kojima su i ubojstva te napadi na civile. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je u sukobu u Darfuru poginulo čak tristo tisuća ljudi. Tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo u prosincu je objavio da Huseina traže zbog zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina počinjenih u Darfuru od kolovoza 2003. do ožujka 2004.

AMSTERDAM/VARŠAVA - Nizozemski ministar za imigraciju Gerd Leers pokušao je popraviti odnose s Poljskom u četvrtak nakon što je čelnik nizozemske populističke Stranke za slobodu (PVV) Geert Wilders pokrenuo internetsku stranicu na kojoj poziva građane svoje zemlje da prijave sve teškoće koje imaju zbog dolaska stranih radnika iz zemalja srednje i istočne Europe. Leers je razgovarao s nekoliko članova poljske vlade, među kojima s ministrom rada i ministrom za europske poslove, kako bi pojasnio sstajalište nizozemske, rekao je Leersov glasnogovornik. "Ova internetska stranica nije inicijativa nizozemske vlade", kazao je glasnogovornik Sander van der Eijk. "Mi podržavamo politiku otvorenih granica i vjerujemo da većina poljskih radnika migranata pridonose gospodarstvu i društvu", istaknuo je. Posjetitelji internetske stranice koju je pokrenuo Wilders mogu anonimno popuniti upitnik i navesti što im smeta kod stranaca, poput buke, nepravilno parkiranih automobila, pijanstva i slično. Europska unija i poslovna zajednica oštro su kritizirali tu stranicu za koju tužitelji kažu da ne krši zakone o diskriminaciji.

MUENCHEN - Policija u nekoliko europskih zemalja izvela je raciju u više od 80 zgrada jer je Njemačka pokrenula istragu u moguće manipulacije na burzi, objavilo je u četvrtak muenchensko tužiteljstvo. Iz ureda tužitelja objavljeno je da su racije u srijedu izvedene zbog sumnje u burzovnu manipulaciju, trgovinu pomoću povlaštenih informacija i prijevaru. Pretražene su 53 lokacije u Njemačkoj, 29 u drugim europskim zemljama te četiri izvan Europe. Predstavnik tužiteljstva nije htio identificirati ljude ili tvrtke pod sumnjom, ali je rekao da je riječ o dvoznamenkastome broju osoba. "Istraga je još u ranoj fazi. Analiza bi mogla potrajati", rekao je glasnogovornik i dodao da možda potraje i godinama.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙