FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAKOM: pad prihoda od usluga na tržištu elektroničkih komunikacija

Autor: tmis
ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Tržište elektroničkih komunikacija u četvrtom tromjesečju prošle godine obilježio je pad prihoda od usluga u odnosu na isto razdoblje godine prije, dok je porast prihoda zabilježen jedino od usluge pristupa internetu koja svojim udjelom sve značajnije sudjeluje u sveukupnom prihodu na tržištu elektroničkih komunikacija, izvijestili iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Iz HAKOM-a ističu kako je u zadnjem lanjskom tromjesečju gustoća priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnim mrežama prvi put dosegnula 20 posto.

Dodaju da je krajem prošle godine priključaka širokopojasnog pristupa internetu u tim mrežama bilo 7 posto više ili 858.020, pri čemu je do porasta došlo u gotovo svim županijama.

U nepokretnim mrežama Hrvatski telekom (HT) zadržao je vodeći položaj i to u dijelu telefonskih usluga u toj mreži, dok je udjel novih operatora, uključujući Iskon Internet, koji posluje u sastavu HT grupe, na kraju prošle godine porastao za nešto više od 27 posto u odnosu na kraj 2010. godine te je obzirom na ukupan broj korisnika fiksnih telefonskih usluga iznosio gotovo 40 posto.

Na tržištu pokretnih komunikacija treći mobilni operator Tele2 Hrvatska svoj je tržišni udjel u zadnjem lanjskom tromjesečju povećao za oko 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2010., što je, po ocjeni HAKOM-a, pridonijelo stabilizaciji tog tržišta.

Porast od 34 posto u mobilnim mrežama je zabilježen s prenesenih 295 tisuća brojeva, što pokazuje djelotvornost tržišnog natjecanja te znatnu migraciju korisnika od jednog operatora prema drugom.

Iz HAKOM-a napominju i da sve više krajnjih korisnika pored telefonske i usluge širokopojasnog pristupa internetu koristi i uslugu internetske televizije (IPTV-a).

Utvrdio je tako da od približno 1,5 milijuna kućanstava sa TV uređajem trenutno oko 40 posto koristi TV usluge nekog od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatora.

Ostalih 60 posto TV prati isključivo putem digitalne zemaljske televizije.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙