FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodaja nekretnina u Španjolskoj potonula 17,7 posto u 2011.

Autor: mkuz
MADRID, 10. veljače 2012. (Hina) - Prodaja nekretnina u Španjolskoj potonula je 17,7 posto u 2011., čime je neutraliziran kratkotrajan oporavak iz prethodne godine, pokazali su službeni podaci objavljeni u petak.

Prošle je godine prodan ukupno 361.831 stan i kuća, u odnosu na 775.300 koliko ih je prodano 2007., neposredno prije razornog urušavanja tržišta nekretnina, izvijestio je Nacionalni zavod za statistiku.

Tržište nekretnina ponovno je pokazalo znakove života u 2010. kada je prodaja porasla 6,8 posto, nakon nekoliko godina oštrih padova. Tek na početku pretprošle godine Španjolska je izronila iz 18-mjesečne recesije koju je izazvala globalna financijska i kriza na tržištu nekretnina, uništivši milijune radnih mjesta i ostavivši iza sebe ostavila ogromne iznose nenaplativih zajmova i dugova.

Nakon što je u 2011. poraslo za 0,7 posto, španjolsko gospodarstvo sada ponovo klizi u recesiju.

Ministar gospodarstva Luis de Guindos upozorio je da će se stanje u prvom tromjesečju 2012. dodatno pogoršati, nakon pada aktivnosti za 0,3 posto u posljednjem tromjesečju 2011.

Izgledi za španjolsko tržište nekretnina i dalje su slabi, s procijenjenih 1,5 milijuna neprodanih novih i starih stambenih jedinica.

U nastojanjima da odmrzne tržište, vlada je kazala bankovnom sektoru da rezervira 50 milijardi eura za pokrivanje gubitaka na imovini, kako bi se potaknuo pad cijena nekretnina.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙