FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija u tehničkoj recesiji

Autor: vmom
RIM, 15. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Talijansko gospodarstvo u četvrtom je tromjesečju smanjeno za 0,7 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, i to drugo tromjesečje zaredom, što znači da se nalazi u tehničkoj recesiji, pokazale su u srijedu preliminarne procjene tamošnjeg statističkog ureda.

U trećem tromjesečju talijanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjen je za 0,2 posto u odnosu na tromjesečje ranije, ali je prema istom razdoblju godine ranije uvećan za 0,3 posto, objavio je Istat.

Tehnička recesija obično se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

U četvrtom tromjesečju na godišnjoj je razini BDP trećeg najvećeg gospodarstva eurozone smanjen za 0,5 posto, objavio je Istat u prvim procjenama.

Takvi podaci naglašavaju teškoće s kojima se suočava tehnokratska vlada Marija Montija u uvjetima slabljenja aktivnosti zbog provedbi mjera štednje i dužničke krize koja prijeti čitavoj eurozoni.

U 2011. je prema preliminarnim procjenama Istata usklađenim za broj radnih dana talijansko gospodarstvo poraslo, i to za 0,4 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prognizira da će u 2012. pad BDP-a iznositi 2,2 posto, dok u talijanskoj središnjoj banci predviđaju nešto umjereniji pad, u rasponu od 1,2 i 1,5 posto.

U vladi zasad ostaju pri procjenama ovogodišnjeg pada za 0,4 posto, što mnogi neovisni ekonomisti smatraju nerealnim.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙