FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MADRID

Španjolsko seoce odlučilo je svoje zemljište iznajmiti za uzgoj kanabisa kako bi popravilo svoje financije teško pogođene krizom, objasnio je lokalni općinski savjetnik. "Planom općinskog djelovanja protiv krize 2012." u Rasqueni, na sjeveroistoku zemlje, predviđa se "osnivanje javnog poduzeća kako bi se pomoglo vlasnicima poljoprivrednih dobara da ih iznajme" legalnoj udruzi potrošača kanabisa, objasnio je Josep Maria Insausti, općinski vijećnik zadužen za gospodarske poslove zajednice. Privatna potrošnja droge nije kazneno djelo u Španjolskoj, za razliku od njezine prodaje. Barcelonska udruga za privatnu potrošnju kanabisa koja bi trebala sklopiti posao sa zajednicom želi uzgajati kanabis za svojih 5000 članova. Trebalo bi im približno osam hektara.

LONDON

Mlada britanska glazbenica Florence Welch osvojila je dvije glavne nagrade na dodjeli NME Awards u Londonu u srijedu, nadmašivši favoriziranu Adele, dobitnicu nagrada Grammy i BRIT. Welch (25) je osvojila nagradu za najboljeg solo glazbenika, a "Shake It Out" s albuma "Ceremonials" njezine skupine Florence + the Machine proglašena je najboljom pjesmom. Najboljom stranom skupinom proglašena je Foo Fighters, a najbolji novi bend je The Vaccines. Glazbenim događajem godine proglašeno je ponovno okupljanje manchesterske skupine The Stone Roses. Nagrade glazbenog časopisa New Musical Express (NME) dodjeljivale su se od osnivanja časopisa 1953. do 1972., kad su ugašene. NME Awards su obnovljene 1994. u sadašnjem formatu i smatraju se "nezavisnom" alternativom poznatijim BRIT Awards.

TOKIO

Redatelj holivudskih filmova Ridley Scott sudjelovat će u projektu dokumentarca o prvoj obljetnici potresa i tsunamija od 11. ožujka 2011., objavila je u srijedu japanska tv postaja. Britanski redatelj pratit će montažu "Japana u jedan dan", filma o obilježavanju potresa i plime koji su opustošili sjeveroistok Japana prije godinu dana, uzrokovali smrt 19.000 osoba, te izazvali najgoru nuklearnu nesreću unazad 25 godina u centrali Fukushima Daiichi. Dokumentarac su koproducirale japanska tv postaja Fuji Television i britanska producentska tvrtka Scott Free prema video zapisima stanovništva i slikama 200 kamera koje će Fuji postaviti u opustošenim zonama.

BARCELONA

Kompanija Microsoft je u srijedu omogućila javnosti da preuzme i isproba nepotpunu verziju svog novog operativnog sustava Windowsa 8, u nadi da će privući potrošače i vratiti svoju tehnološku nadmoć. "On je još bolji od Windowsa 7", izjavio je Steven Sinofsky koji vodi Microsoftov odjel za Windowse pokazujući novi sustav na "Mobile World" kongresu u Barceloni. Windows 7, posljednji Microsoftov operativni sustav, bio je najprodavaniji ikada, s 525 milijuna primjeraka u tri godine, ali su Microsoft u utrci u mobilnom računalstvu izgurali Apple, Google i Amazon. "Navigacija ovim korisničkim sučeljem nevjerojatno je brza i tečna", rekao je u Barceloni Sinofsky predstavljajući Windowse 8 na tabletu i ultra tankom prijenosnom računalu.

MIAMI

Davy Jones, bivši pjevač američke pop grupe The Monkees, planetarno popularne 60-tih godina prošloga stoljeća, umro je u srijedu u bolnici na Floridi od posljedica srčanog udara, objavili su medicinski izvori. Jones (66), rođen u Manchesteru u Engleskoj, postao je idol tinejdžera diljem svijeta predvodeći kvartet koji je nastupao u NBC-jevoj humorističnoj seriji "The Monkees", nadahnutoj filmom o Beatlesima "A Hard Day's Night" i prikazivanoj od jeseni 1966. do kolovoza 1968. godine. Jones i njegova tri partnera, Mickey Dolenz, Michael Nesmith i Peter Tork s televizije su krenuli na pozornicu i snimili nekoliko hitova koje su prodali u milijunima primjeraka, među ostalim "Last Train to Clarksville" i "I'm a Beliver".

BAKU

Azerbajdžanske vlasti ruše kuće i iseljavaju ljude u glavnom gradu Bakuu kako bi "ušminkale" grad za Eurosong, upozorile su u srijedu udruge za zaštitu ljudskih prava. Zahvaljujući svježim izdašnim prihodima od nafte i plina, vlasti su sravnile sa zemljom cijele četvrti Bakua kako bi napravile mjesta za parkove, ceste, luksuzne stanove i trgovačke centre uoči natjecanja za pjesmu Europe. Human Rights Watch (HRW) ima podatke o prisilnom iseljenju desetaka obitelji s područja na kojem se gradi golema "Kristalna dvorana" u kojoj će se održati popularno glazbeno natjecanje. "Azerbajdžanska vlada ne ruši samo domove, nego uništava ljude i njihove živote", rekla je Jane Buchanan iz HRW-a dodajući da to baca sjenu na cijeli događaj.

LONDON

Zbirka od 15 starih statua Oscara prodana je za više od tri milijuna dolara (22,7 milijuna kuna) na dražbi aukcijske kuće "Nate D. Sanders" u Los Angelesu, održanoj dva dana nakon dodjele nagrada Američke filmske akademije. Pozlaćene statue stavljene su na aukciju unatoč prosvjedu Akademije, javlja BBC. Dobitnicima Oscara zabranjeno je prodavati te nagrade, ali je u posljednjem slučaju riječ o statuama dodijeljenima prije 1950. godine, kada je ta zabrana uvedena. Za najveću je svotu od 588.455 dolara (4,5 milijuna kuna) prodan Oscar koji je Herman Mankiewicz dobio 1941. za scenarij "Građanina Kanea".

BERLIN

Oko snimke na kojoj se vidi kako njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble na svom iPadu igra sudoku usred rasprave u Bundestagu, proliveno je puno tinte u njemačkim glasilima u srijedu, a televizijska mreža ARD koja je prva objavila snimku, morala se ispričati. Ministra, doajena njemačke vlade i najvažniju osobu u raspravama o spašavanju krizom zahvaćene eurozone, javna televizija je snimila u času dok igra japansku intelektualnu igru i to usred rasprave u donjem domu parlamenta o drugom paketu pomoći Grčkoj. Snimku, koju je ta mreža objavila u informativnoj emisiji u 20 sati, prenio je Bild u broju od srijede.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙