FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Britanski Nacionalni institut za zdravstvo (NICE), koji među ostalim brine za isplativost zdravstvenih usluga u državnom sustavu , nije uvjeren da botox, preparat za uklanjanje bora, može služiti i kao lijek protiv migrene kao što to tvrdi proizvođač Allergan. Botox je na području Velike Britanije dobio dozvolu da se prodaje kao lijek za odrasle osobe koje pate od kronične migrene ali NICE kaže da tvrtka koja ga proizvodi nije dala vjerodostojne dokaze da bi potvrdila djelotvornost na tom području. Bez dodatnih informacija NICE ne želi komentirati mogućnost uporabe Botoxa u državnom zdravstvenom sustavu Velike Britanije.

PARIZ - Ptičica od samo 25 grama, obična bjelorepka (Oenanthe oenanthe), mogla bi biti rekorder u svim kategorijama kada je u pitanju migracija ptica jer, provodeći ljeto na Arktiku a zimu u subsaharskoj Africi, svake godine preleti skoro 30.000 kilometara, doznaje se iz istraživanja objavljenog u časopisu Biology Letters Britanske akademije znanosti. "S obzirom na veličinu, taj migracijski ciklus je jedan od najdužih ikada promatranih", prenosi se u članku. Za te ptice selice, koje se hrane insektima i razmonažavaju se na sjeveru Kanade i Aljasci te migriraju u razne dijelove Afrike, ne zna se da li sve slijede istu rutu i da li se razne skupine međusobno mješaju. Kanadski i njemački znanstvenici su uspjeli na 30 ptičica u planinama Aljaske staviti minijaturne pojaseve za emitiranje signala. Prateći signale, pokazalo se da su prezimile u istočnoj Africi - Sudanu, Ugandi i Keniji.

ST. LOUIS - Antibiotici ne pomažu protiv većine sinusnih infekcija iako ih liječnici rutinski prepisuju za te tegobe, vidi se iz nove američke studije. Istraživači koji su svoj rad objavili u časopisu Journal of the American Medical Association otkrili su da antibiotici ne ublažavaju simptome niti se pacijenti brže vrate na posao ako uzimaju antibiotike. Antibiotici potiču evoluciju bakterija otpornih na lijekove pa su stručnjaci sve oprezniji kad je u pitanju prekomjerna potrošnja, osobito kad su u pitanju sinusne infekcije jer liječnici ne mogu odrediti je li bolest izazvala bakterija ili virus. Ako je infekcija virusna, antibiotici su bekorisni.

LONDON - Više od 400 djela slavnog nizozemskog umjetnika 20. stoljeća Karela Appela ukradenih 2002. pronađeno je skriveno u jednom britanskom skladištu desetljeće nakon njihova nestanka, od čega se taj umjetnik nikada nije oporavio, piše britanski Guardian. Crteži, skice, bilježnice i druga djela čija se vrijednost procjenjuje na više stotina tisuća funta, pronađeni su nakon što je skladište kupila jedna logistička tvrtka te raščišćavajući naišla na osam kutija krcatih umjetničkim djelima. Uz njih nije pronađena nikakva dokumentacija i tvrtka je tek nakon što je jedan od zaposlenika istražio ime Karel Appel, čije se bilješke i potpis nalaze na većini njih, shvatila da je možda riječ o nečemu vrijednom. Vodeći ekspresionist i jedan do osnivača europskog avangardnog pokreta Cobra, Christiaan Karel Appel preminuo je 2006. u dobi od 85 godina, nikad se ne oporavivši od gubitka svojeg životnog djela.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙