FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 18. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

RIO DE JANEIRO - Pod kišom zlatnih konfeta i uz zvuk fanfara, debeli kralj Momo, simbol svega pretjeranog na karnevalu, u petak je dobio simbolični ključ grada Rio De Janeira i otvorio pet dana svečanosti čiji će vrhunac biti povorka škola sambe na 'sambodromu'. "Pozdravljam kraljevsku obitelj karioka kralja Momu. Predajem gradonačelničke ovlasti kralju Momi. Dajem mu svu vlast nad gradom, gradom u kojem će vrijeme biti lijepo i s obnovljenim sambodromom", rekao je gradonačelnik Rija Eduardo Paes, predajući ključeve. Gradske vlasti očekuju više od 850 tisuća posjetitelja karnevala iz Brazila i svijeta, a na očuvanju reda angažirano je 12 tisuća policajaca.

PEKING - Kina će u lipnju ili kolovozu ove godine lansirati novu svemirsku misiju s ljudskom posadom koja će pokušati pristati uz eksperimentalni modul lansiran prošle godine, izvješćuje novinska agencija Xinxua. Bit će to četvrta po redu kineska svemirska misija s ljudskom posadom od 2003., kada je astronaut Yang Liwei postao prvi Kinez u svemiru, obletivši Zemlju 14 puta. U najavljenoj misiji, tri astronauta će pokušati pristati uz modul Tiangog 1 (Nebeska palača), lansiran 29. rujna 2011. godine. Modul je dio istraživačkih priprema za svemirski laboratorij, pojašnjava Xinxua. Trojica članova posade će na modulu živjeti i raditi, izvodeći svemirske znanstvene pokuse. Kina namjerava do 2020. osposobiti pravu svemirsku postaju.

BERLIN - Znanstvenici su objavili da su otkrili majušnu vrstu kameleona, tako malenog da može stati na vrh šibice. Minijaturni gušter - Brookesia micra - dosegne najveću dužinu od 29 mm, a otkrio ga je tim njemačkih i američkih istraživača na otoku Nosy Hara, nasuprot sjeverne obale Madagaskara. Njemački znanstvenik sa Sveučilišta u Muenchenu Frank Glaw rekao je da ih je vrlo teško uočiti danju, jer su sićušni i ne kreću se puno. Jedini način da ih se vidi jest po noći, s lampama, jer se u sumrak ti kameleončići penju na maleno bilje kako bi prespavali. Novootkrivena vrsta jedna je od četiri vrste kameleona koje obitavaju na Madagaskaru.

NEW YORK - Aretha Franklin će pjevati u subotu na pokopu Whitney Houston u Newarku, njezinu rodnom gradu na istoku Sjedinjenih Država, a nazočit će mu i pjevači Stevie Wonder i Alicia Keys te glumac Kevin Costner, doznaje se u petak od agenta pokojne pop dive. Obredu u baptističkoj crkvi u kojoj je Whitney Houston pjevala kao dijete može se nazočiti samo uz pozivnicu. Na pogrebu će biti i Elton John, Beyonce i reper Jay-Z, voditeljica Oprah Winfrey i glumac Bill Cosby. Clive Davis, producent 48-godišnje zvijezde koja je u subotu pronađena mrtva u sobi hotela u Los Angelesu, također će biti na obredu, kao i pjevači gospela Donnie McClurkin, Kim Burrell i Cece Winans. Obožavatelji Houston koji su zadnjih dana u velikom broju dolazili položiti svijeće, cvijeće, balone i poruke sućuti ispred crkve, neće joj se u subotu moći približiti. U crkvi će biti postavljena kamera pa će se svečanost moći pratiti izravno na internetu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙