FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 28. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca Mitt Romney suočava se u utorak s presudnim predizborima u Michiganu koji bi mu mogli donijeti veliku prednost ili mu nanijeti ponižavajući poraz u utrci za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore u SAD-u u studenome, prenose agencije. Romney je rođen i odrastao u Michiganu, a njegov je otac bio popularni guverner te američke savezne države, ali tamošnji republikanci mogli bi umjesto njega podržati Ricka Santoruma, koji s Romneyem vodi mrtvu trku u predizbornim anketama nekoliko sati uoči početka glasovanja. U utorak se republikanski predizbori održavaju i u Arizoni, ali u toj državi Romney ima veliku prednost. Sve su oči ipak uperene u Michigan jer bi Santorumova pobjeda na Romneyevu domaćem terenu dovela u veliko pitanje Romneyevu kandidaturu uoči "super utorka" 6. ožujka kad se glasuje u deset američkih saveznih država.

PESHAWAR

Naoružani muškarci otvorili su vatru na putnički autobus u pokrajini Kohistan na sjeveru Pakistana i pritom usmrtili najmanje 18 osoba, potvrdili su u utorak policijski dužnosnici. "Svi ljudi u autobusu bili su šijiti, i u ovom trenutku čini se da su na njih pucali naoružani muškarci iz lokalne sunitske zajednice", rekao je jedan viši policijski dužnosnik za Reuters. Autobus je putovao iz grada Rawalpindija u središnjem dijelu zemlje prema sjevernom gradu Gilgitu. Dužnosnici su kazali da je autobus napadnut u području naseljenom sunitskim plemenima 165 km sjeverno od Islamabada. Većina Pakistanaca su suniti, a šijiti čine oko 15 posto od 180 milijuna stanovnika zemlje.

NAIROBI

Francuski brod oteglio je u utorak talijanski kruzer Costu Allegru, koji se nalazio u vodama Sejšela s više od tisuću osoba na palubi, do obližnjeg otoka Desrochesa, objavila je obalna straža. "Obalna straža Sejšela može potvrditi da je francuski brod oteglio Costu Allegru do otoka Desrochesa", smještena 240 km jugozapadno od Mahea, glavnog otoka Sejšelskog arhipelaga. Kruzer je u vlasništvu iste tvrtke koja je vlasnica i Coste Concordije, kruzera koji se prošlog mjeseca nasukao nedaleko od talijanske obale pri čemu je poginulo 25 osoba. Krenuvši u subotu s Madagaskara, Costa Allegra se kretala prema Sejšelima a potom je trebala doploviti do Omana te Egipta. Na kruzeru dugom 188 metara plovi 636 putnika 25 različitih nacionalnosti, među kojima je i šest Hrvata, te 413 članova posade. "Došlo je do požara tijekom ponedjeljka ujutro. Vatrogasci su ga brzo ugasili ali je oštetio generatore", objasnio je zapovjednik Giorgio Moretti, direktor za pomorske operacije tvrtke Costa Crociere, na telefonskoj konferenciji za tisak. "Nema ni mrtvih ni ozlijeđenih", kazao je on.

LONDON

Policija i sudski izvršitelji uklonili su u utorak ujutro ispred katedrale St. Paula u središtu Londona šatorsko naselje koje su prosvjednici protiv kapitalizma postavili još početkom listopada, rekao je dužnosnik grada Londona. "Općinsko vijeće Londona počelo je primjenjivati presudu Vrhovnog suda u Londonu kojom se dopušta rastavljanje šatora i opreme ispred katedrale St. Paula", piše u priopćenju općinsko vijeće. "Žao nam je što je došlo do toga ali presuda Vrhovnog suda govori sama za sebe a prizivni sud ju je potvrdio", dodaje se u priopćenju. Rastavljanje šatora prošlo je u miroljubivom ozračju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙