FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan, uglađen i uporan diplomat, očekuje suradnju u Siriji

Autor: rtom
ŽENEVA, 24. veljače 2012. (Hina/AFP) - Uglađen i uporan diplomat Kofi Annan, imenovan "zajedničkim izaslanikom Ujedinjenih naroda i Arapske lige za krizu o Siriji", objavio je u petak kako očekuje suradnju svih strana, a za povjerenu mu zadaću dobro će mu koristiti dugogodišnje iskustvo glavnog tajnika UN-a.

U priopćenju objavljenom u petak u Ženevi, Annan je rekao da "računa na punu suradnju svih strana (...) kako bi se okončalo nasilje i kršenje ljudskih prava i potaknulo mirno rješenje sirijske krize".

Annan je u četvrtak, na sastanku u Ženevi o humanitarnoj pomoći Siriji, imenovan zajedničkim izaslanikom UN-a i Arapske lige, a pomagat će mu izaslanik iz arapske regije. Taj 73-godišnji diplomat iz Gane radio je 35 godina za UN i bi je njegov glavni tajnik od 1997. do 2006.

Za tip misije kakva je ona u Siriji Annan je logičan izbor, jer "ima istinski dar uvjeravanja, miran je i uglađen sa sugovornicima koji mu vjeruju i nije uopće zaslijepljen svojim egom", tumači James Traub, jedan od Annanovih biografa.

U listopadu 2001., zajedno s UN-om Annan je dobio Nobelovu nagradu za mir. U deset godina na čelu UN-a pomogao je ojačati ugled svjetske organizacije.

Međutim, drugi njegov mandat zasjenjen je skandalom programa "nafta za hranu" što se provodio u Iraku 2005., ali i slučajevima korupcije u upravi UN-a. Nekoliko godina poslije javno se usprotivio ratu u Iraku i nazvao ga "nezakonitim" jer je odluka o invaziji donesena izvan okvira UN-a.

Pod Annanovim vodstvom UN je održao "Milenijski summit" na kojem su zacrtani i "Milenijski ciljevi" smanjenja siromaštva za upola do 2015. godine.

Godine 2007., Anann je u Ženevi gdje se nastanio, utemeljio "Svjetski humanitarni forum", koji je trebao mobilizirati vlade i velika poduzeća za upravljanje posljedicama klimatskih promjena. Opterećen dugovima, Forum je tri godine poslije morao bit raspušten.

U represiji u Siriji ubijeno je oko 7.600 ljudi od ožujka 2011., prema podacima sirijskih organizacija za ljudska prava.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙