FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jelavić: početi s primjenom konvencije o dječjim pravima

Autor: dsil
RIJEKA, 23. veljače 2012. (Hina) - Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić je na današnjem stručnom skupu o Europskoj konvenciji u ostvarivanju dječjih prava istaknula da je taj dokument iznimno važan za djecu te da bi ga trebalo početi primjenjivati u Hrvatskoj što prije.

Ovaj skup, kao i još tri regionalna skupa u Hrvatskoj, organiziraju zajedno Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatska odvjetnička komora. Cilj tih skupova, kazala je Jelavić, poticanje je razmišljanja o modalitetima primjene konvencije te poticanje odgovornih da donesu potrebne provedbene dokumente. Jelavić je istaknula vrijednost zajedničke organizacije skupova jer se, kako je rekla, poslije neće moći konvencija različito primjenjivati ili tumačiti u različitim krugovima, pravosudnim, odvjetničkim ili tijelima socijalne skrbi.

Europsku konvenciju o ostvarivanju dječjih prava donijela je EU 1996. godine. U Hrvatskoj je na snazi od srpnja 2010. ali se još ne primjenjuje. Tom konvencijom se osnažuje pravo djeteta na sudjelovanje u postupcima u kojima se odlučuje u njegovima pravima kao što su brakorazvodni postupci, odlučivanje o skrbništvu, posvojenju.

Profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu Dubravka Hrabar kazala je da se konvencijom u tim slučajevima djetetu daje pravo da ga u postupku zastupa zastupnik. To može biti odvjetnik, centar za socijalnu skrb ili obiteljski centar ili pak posebna udruga koja će se tim poslom baviti, rekla je Hrabar.

Dijete ima pravo na informacije u postupku ali i na isticanje vlastitog mišljenja te bi pri tome zastupnik trebao biti posrednik između djeteta i nadležnih institucija koje vode predmet. Na ovaj način se dijete može zaštititi od manipulativnih postupaka roditelja ili skrbnika.

Profesorica zagrebačkog pravnog fakulteta Aleksandra Korać Graovac istaknula je da bi za provedbu ove novine u postupovnom pravu bila nužna promjena shvaćanja na pravnopolitičkoj, zakonodavnoj i osobnoj razini, odnosno da se ukloni otpor prema priznanju procesne sposobnosti djeteta.

Na skupu govore još i psiholozi, suci, odvjetnici i drugi stručnjaci.

Stručni skup je namijenjen edukaciji odvjetnika, socijalnih radnika i drugih stručnjaka čija je zadaća osigurati zaštitu prava i interesa djeteta u praksi.

(Hina) xdsil yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙