FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 21. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Ministri financija zemalja eurozone u utorak su u Bruxellesu nakon maratonskih pregovora odobrili Grčkoj drugi paket međunarodne pomoći vrijedan 130 milijardi eura, koji je toj zemlji potreban kako bi izbjegla bankrot u ožujku. Nakon 13-satnih razgovora, koji su počeli u ponedjeljak poslijepodne a okončani u utorak rano ujutro, ministri financija dogovorili su mjere za smanjenje grčkog duga na oko 121 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2020. godine, što je blizu prvotnog cilja od 120 posto BDP-a, nakon što su privatni investitori u grčke obveznice pristali na veći otpis grčkih dugova. Očekuje se da će privatni investitori u grčke obveznice pristati na gubitak od 53,5 ili više posto od nominalne vrijednosti tih obveznica. To je dio dogovora o zamjeni postojećih novim obveznicama, čime bi banke i drugi privatni ulagači Grčkoj otpisali oko 100 milijardi eura dugova.

SANA

Stanovnici Jemena u utorak ujutro izašli su na birališta kako bi s vlasti smijenili dosadašnjeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha, nadajući se da će im izbor novoga čelnika dati šansu da ponovno izgrade zemlju pogođenu političkom krizom koja je zemlju dovela na rub građanskog rata. Jedini kandidat na izborima je dosadašnji zamjenik predsjednika Abd Rabo Mansur Hadi, što je rezultat konsenzusa među političkom elitom nakon višemjesečnih nasilnih prosvjeda. Izbori bi Jemencima trebali donijeti okretanje nove stranice i odlazak s vlasti Saleha koji je željeznom rukom vladao zemljom 33 godine. Nakon glasovanja će Saleh, koji se nalazi u SAD-u na liječenju, biti četvrti arapski autokrat koji će otići s predsjedničkog mjesta nakon pobuna u Tunisu, Egiptu i u Libiji.

BAGDAD

Saudijska Arabija imenovala je svog veleposlanika u Iraku, objavio je u utorak irački ministar vanjskih poslova Hoshijar Zebari, dodajući da će dvije zemlje uspostaviti pune diplomatske odnose po prvi put otkako je režim iračkog diktatora Sadama Huseina 1990. napao susjedni Kuvajt. "Po prvi put od 1990., Saudijci su imenovali veleposlanika u Iraku", rekao je Zebari. Ta objava dolazi u trenutku kad se Bliski istok suočava sa sve većom podijeljenošću islamskih zemalja oko krize u Siriji i zapadnih pritisaka na Iran.

NAIROBI

Četvorica američkih vojnika koji sudjeluju u operacijama na Rogu Afrike smrtno su stradala u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila blizu američke vojne baze u Džibutiju, izvijestio je američki State Department. Prema službenim informacijama vojnici su poginuli u subotu kada se zrakoplov U-28 u kojemu su se nalazili srušio nedaleko od baze, stoji u priopćenju. "Ministarstvo obrane objavilo je kako je riječ o četvorici pripadnika zračnih vojnih snaga koji su sudjeluju u operaciji 'Enduring Freedom'. Uzrok nesreće još se istražuje", stoji u priopćenju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙