FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN odobrila prijedlog državnih potpora za snimanje filmova i serija

Autor: tmis
ZAGREB, 20. veljače 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je prijedlog državne potpore za ulaganje u proizvodnju audiovizualnih djela u Hrvatskoj, igranih, dokumentarnih, animiranih i televizijski filmova ili televizijskih serija, a ukupan iznos potpora je 40 milijuna kuna za razdoblje od 1. siječnja ove do 31. prosinca 2013. godine, izvijestili su danas iz te agencije.

Prijedlog tih državnih potpora, koje će se davati u obliku subvencija, sadržan je u prijedlogu Pravilnika o poticanju ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela u Hrvatskoj, a davatelj je Ministarstvo kulture preko Hrvatskog audiovizualnog centra.

U obrazloženju tog odobrenja iz AZTN-a ističu da je razvoj, proizvodnja, promocija i distribucija te prikazivanje audiovizualnih djela Zakonom o audiovizualnim djelatnostima definirano kao djelatnosti od interesa za Hrvatsku i u tome se ne razlikuje od članica EU-a.

Dodaju da je davatelj potpore u svom obrazloženju kazao da je cilj te dodjele poticanje razvoja projekata s područja filmskih i audiovizualnih djelatnosti, stvaranje povoljnijih uvjeta razvoja hrvatskog i europskog kulturnog proizvoda, ali i poticanje filmske i televizijske produkcije u svrhu gospodarskog napretka Hrvatske.

Potpore su, kako navode, i jedan od oblika privlačenja strane produkcije čime se stvaraju preduvjeti da Hrvatska postane relevantna destinacija za proizvodnju filmova i televizijskih serija.

Prema prijedlogu spomenutog Pravilnika intenzitet potpore iznosi 20 posto opravdanih troškova proizvodnje pojedinog audiovizualnog djela nastalog u Hrvatskoj, ali ne smije premašiti 4 milijuna kuna.

Istodobno, pojedini korisnik uz ovu državnu potpore za iste opravdane troškove može ostvariti i ostale državne potpore uključujući potpore male vrijednosti eventualno dodijeljene za isti projekt, s tim da njihov ukupni iznos ne prelazi više od 50 posto opravdanih troškova proizvodnje pojedinog audiovizualnog djela.

Ako je riječ o proizvodnji pojedinog teškog audivizualnog djela ili djela niskog proračuna taj iznos ne može prijeći 80 posto opravdanih troškova, navode iz AZTN-a.

U opravdane troškove uz ostalo ulaze troškovi otkupa, najma, režije, produkcije, glumaca, scenarista, kaskadera, kamere, svijetla, zvuka itd.

Državna potpora ne može se dodijeliti za promidžbena i/ili komercijalna komunikacijska audiovizualna djela, djela koja promiču nasilje, rasizam, govor mržnje i pornografski sadržaj, te djela koja promiču ponašanja u suprotnosti javnog zdravlja, zaštite ljudskih prava, javne sigurnosti, dnevne drame (tzv. sapunice) i situacijske komedije (tzv. sitcom).

Korisnici potpora mogu biti svi poduzetnici registrirani u Hrvatskoj za proizvodnju audiovizualnih djela, ali ne smiju biti u stečaju ili likvidaciji niti u teškoćama.

(Hina) xtam ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙