FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAVC: za komplementarne djelatnosti predloženo 11,7 milijuna kuna

Autor: agrb
ZAGREB, 27. siječnja 2012. (Hina) - Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je danas kako je Umjetničko vijeće za komplementarne djelatnosti izdvojilo 158 od 283 prijava s natječaja za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2012. godini, kao "nositelje poticajnih i vrijednih programa koji će na državnoj ili lokalnoj razini omogućiti kontinuitet prisutnosti audiovizualnog segmenta djelovanja".

Predložena financijska potpora za te programe je 11,7 milijuna kuna.

Rezultate su na konferenciji za novinare predstavili Marina Škrabalo i Nenad Polimac, savjetnici Umjetničkog vijeća za komplementarne djelatnosti, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i predsjedavajuća HAVC-a Vera Robić-Škarica.

Najveća povećanja izdataka u odnosu na prošlu godinu se odnose na filmske festivale, u prvom redu na ovogodišnje dugometražno i jubilarno izdanje Animafesta, koji ove godine zahtjeva dodatnih pola milijuna kuna, rekao je Nenad Polimac.

Jedna od glavnih tema konferencije bilo je i pitanje Hrvatske kinoteke, koja je najveći korisnik proračuna za komplementarne djelatnosti. Ocijenjeno je da se treba temeljito promijeniti odnos Ministarstva kulture RH prema osnovnoj djelatnosti te ustanove, odnosno čuvanju hrvatske filmske baštine, i to tako što će osnovno financiranje te djelatnosti biti osiguran kao posebna stavka u državnom proračunu za zaštitu kulturnih dobara.

Umjetničko vijeće za komplementarne djelatnosti pokušalo je ujednačiti razine financiranja filmskih festivala vodeći se osnovnom, zasad još radnom kategorizacijom njihove programske opsežnosti i procijenjenim nacionalnim, odnosno regionalnim značajem.

U tom kontekstu Škrabalo je upozorila na smanjeno sufinanciranje lokalnih vlasti i sponzora zbog ekonomske krize.

U program komplementarnih djelatnosti spadaju programi zaštite audiovizualne baštine uključujući kinotečnu djelatnost, filmski festivali i druge audiovizualne manifestacije, djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture, programi promocije i prodaje hrvatskih audiovizualnih djela, proučavanje i kritičko vrednovanje audiovizualnih djelatnosti, izdavaštvo u području audiovizualnih djelatnosti, programi stručnog usavršavanja i programi audiovizualnih udruga i organizacija.

(Hina) xagrb/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙