FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 18. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) stoji iza prosvjeda mljekara te smatra kako su njihovi zahtjevi opravdani, kazali su predstavnici HPK na konferenciji za novinare. Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar ponovio je kako se prosvjedi nastavljaju do ispunjenja zahtjeva, no ističe kako ulazi u mljekare nisu blokirani. Također je kazao kako Savez prihvaća ponudu Dukata za sastankom, spremni su pregovarati. Vezano uz poruku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da Vlada i ministarstvo neće pregovarati dok se prosvjednici ne povuku, Rešatar kaže kako se tu brani njihovo demokratsko pravo na prosvjede. Ponovio je kako je za štete koje su nastale zbog neotkupljenog mlijeka kriv Dukat, koji je imao slobodan ulaz u mljekare, a ne kako tvrde, da su bili blokirani. Glasnogovornik HPK Vladimir Novotny ističe kako mljekari imaju demokratsko pravo na prosvjede, kako hrvatski poljoprivrednici samo žele imati iste uvjete kao što imaju poljoprivrednici u EU, a to znači i da mogu prosvjedovati. Ono što nudi Dukat, nije EU, to je Balkan, kazao je napominjući kako je Dukat raskinuo promemoriju o otkupnoj cijeni, prema kojoj se ta cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u prethodna tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a.

KARLOVAC

Udruga proizvođača mlijeka KIM prekinula je nakon četiri dana i noći prosvjed ispred Karlovačke mljekare KIM, ali je dio njenih članova ostao uz potporu članova bjelovarske Udruge proizvođača mlijeka "Moslavina" koji su došli iz Bjelovara da, kako kažu, "očuvaju prosvjedni punkt, bez blokade tvornice i drugih pritisaka". Predsjednik KIM-ovih kooperanata Zdenko Močnik rekao je novinarima da imaju obećanje iz KIM-a da će u četvrtak obaviti ozbiljne pregovore. "Iako teška srca, idemo kući", rekao je. "Smatram da moramo ići, da bi nam se uopće odvozilo mlijeko, a drugo, imamo usmeno obećanje iz KIM-a da ćemo ovdje u četvrtak obaviti ozbiljne pregovore. Sada treba pokazati dobru volju i vidjeti je li točna javno izrečena izjava Alena Fontane, predsjednika uprave Dukata, u čijem sastavu djeluje i KIM, da 'ima mjesta za kompromis' u vezi njihovog jednostranog prijedloga da će se od 1. veljače mlijeko otkupljivati po cijeni od 2,30 kuna po litri", rekao je Močnik. Kazao je da postupa odgovorno u interesu opstanka petstotinjak obitelji okupljenih u udrugu, te da se na cestu s traktorima opet može izaći. Rekao je i da je ovih dana bio pod stalnim i oprečnim pritiscima. Između onih koji su prekinuli i onih koji nastavljaju prosvjede bilo je i grubih riječi. Predsjednik bjelovarske udruge Željko Mavrin predbacio je karlovačkim kolegama da su "nasjeli na pritiske i dozvolili da ih političari i mljekarska industrija podijele i tako razjedinjene unište, iako je i jednima i drugima jasno da će, ako zaista bude smanjena cijena, zatvoriti svoje štale".

VARAŽDIN

Oko 60 proizvođača mlijeka s područja Varaždinske županije okupilo se u mjestu Poljanec i s 40-ak traktora zatvorilo Podravsku magistralu koju će, poručuju, blokirati tako dugo dok se ne ispoštuju njihovi zahtjevi. „Tražimo pridržavanje dogovorene cijene mlijeka prema Promemoriji o otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj, iz 2009. godine“, ističe predsjednik udruge Seljačka sloga Nikola Dombaj. Kaže da ih je razljutila jučerašnja izjava ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da neće pregovarati s mljekarima tako dugo dok su na cesti. Ističe da će na Podravskoj magistrali ostati dok ne dobiju poziv na sastanak s ministrom. Okupljati su se počeli oko 10 sati, a Dombaj kaže da u nastavku dana očekuje dolazak još traktora. Mljekari iz Varaždinske županije u četvrtak su se okupili u mjestu Turčin kod Varaždina. Imali su namjeru krenuti traktorima put Zagreba, ali su od toga odustali jer ih se okupilo samo 20-ak. Na kraju su se razišli kućama te odustali i od prosvjeda pred varaždinskom Vindijom, što je bila jedna od opcija. Proizvođači mlijeka strahuju da će nakon Dukata, zbog konkurentnosti, otkupne cijene mlijeka smanjiti i ostale mljekarske tvrtke, među kojima i Vindija.

OSIJEK

U znak potpore zahtjevima proizvođača mlijeka članovi Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) danas su, oko podneva, s tridesetak traktora, započeli javni prosvjed na čepinskoj obilaznici, kod Osijeka. Tajnik Zajednice udruga Stanko Zdravčević kazao je Hini kako njeni članovi "žele dati potporu opravdanim zahtjevima mljekara" glede otkupne cijene mlijeka te kako su spremni nastaviti prosvjedovati sve dok taj problem ne bude riješen. Najavio je kako se u ponedjeljak može očekivati širenje prosvjeda potpore na više mjesta, u nekoliko slavonskih županija. Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU. U utorak su počeli prosvjed ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru, a prosvjedovali su i u Đakovo ispred logističkog centra Dukata te ispred KIM-a u Karlovcu.

VARAŽDIN

Direktor varaždinske tvrtke Stanoing Eduard Brumen, priveden jučer zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminala, danas je doveden na ispitivanje u Županijski sud u Varaždinu. Osim njega u sud je doveden i njegov sin Hrvoje Brumen. Još nije službeno potvrđeno za što ih se sumnjiči, no mediji nagađaju da se radi o slučaju višemilijunske pronevjere stambene pričuve. Varaždinska tvrtka Stanoing od konca prošle godine je predmet istraživanja policije i državnog odvjetništva. Policija je jučer samo kratko izvijestila da sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba iz jedne varaždinske tvrtke, za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Mediji prenose da se u sklopu afere Stanoing istražuje ukupno sedam osoba. Stanoing se bavi stanogradnjom, a jedna od važnijih djelatnosti tvrtke je i održavanje stambenih zgrada u Varaždinu, Novom Marofu, Ivancu i Ludbregu, čiji su upravitelji.

ZAGREB

Središnji odbor HNS-a jednoglasno je na današnjoj sjednici usvojio prijedlog predsjedništva stranke te za predsjednika u još jednom mandatu predložio Radimira Čačića, dok su za potpredsjednike predloženi Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak. Članovi Središnjeg odbora, drugog najvišeg tijela stranke nakon Sabora HNS-a, jednoglasno su podržali da se 11. Sabor HNS-a održi 17. ožujka 2012. te su raspravljali o aktualnoj političkoj situaciji. Na sjednici je naglašeno da je pod vodstvom aktualnog predsjednika stranke HNS osigurao četiri ministarska mjesta i 15 mjesta u parlamentarnom klubu zastupnika HNS-a, što je najveći uspjeh HNS-a u više od 20 godina djelovanja na političkoj sceni u Hrvatskoj. Izrazili su zadovoljstvo radom s koalicijskim partnerima u Vladi, ocijenivši da su HNS i SDP partneri koji su jedan drugome rješenje, a ne problem. Po znanju i sposobnostima, HNS je neophodan i dobrodošao partner SDP-u, kao što je SDP neophodan i dobrodošao partner HNS-u, naglasio je predsjednik Središnjeg odbora HNS-a, Ivan Vrdoljak. Zadaća nam je izgraditi dugoročno dobre odnose u koaliciji i osigurati uspjeh ove vlade, poručio je predsjednik stranke Radimir Čačić.

OSIJEK

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku kako ova stranka ne može prihvatiti prijedlog državnog proračuna za 2012., prvenstveno zbog velikog smanjivanja stavke za poljoprivredu, te će u saborskoj raspravi podnijeti amandmane koji se tiču strateškog razvoja pet slavonskih županija, ali i Hrvatske u cjelini. Nakon sjednice Glavnog odbora stranke Šišljagić je na konferenciji za novinare kazao kako HDSSB ne može prihvatiti proračun, "u kojem je hrvatska polorpvireda najveći gubitnik", kazavši da je apsolutno neprimjereno smanjivanje proračuna za poljoprivredu za više od 800 milijuna kuna, u situaciji kada je država dužna selajcima za isplatu poticaja i potpora. Očekivali smo da će na poziciji za poljoprivredu i prehrambenu industiriji biti osigurana značajno veća sredstva, jer Plan 21 upravo o tome i govori, ali to su očito bila isprazna i lažna obećanja, jer ta sredstva ne samo da nisu osigurana, već je poljoprivreda najveći gubitnik u proračunu, ustvrdio je Šišljagić. Dodao je kako je HDSSB-u proračun neprihvatljiv i zbog predloženog smanjivanja sredstava za izgradnju sustava za vodoopskrbu i odvodnju te sustava navodnjavanja, kao i zbog smanjivanja kapitalnih investicija u osnovnom i srednjem školstvu.

RIJEKA

Šesnaesta Dječja karnevalska povorka održava se danas u središtu Rijeke, a u njoj sudjeluje 69 karnevalskih skupina s oko 5200 maškarica predškolske i školske dobi iz Hrvatske i Slovenije. U povorci su Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala, mažoretkinje i „Riječki morčići“, a nakon njih krenuli su maleni „Faraoni“, alegorijska kola „Indijaneri prihajaju z Matuj", „Mići Bakrani, Škrljevčani i Hreljani“, "Katride s Kantride", "Kuhari" , "Šišmiši iz Centra", "Bambino gusari“, "Kad tete prolupaju", "Razigrani instrumenti" , "Vesele šterne", "Vavik njurgavi", "Lutke na koncu“, „Grobnicki tići" , „Slonići“, „Vesela strašila“, “Čovječe, ne ljuti se“, „Klaunovi“ i druge maškarane grupe. U vrijeme prolaska Dječje karnevalske povorke svi zainteresirani mogu oslikati lice, a nakon njena završetka za sve sudionike priređen je zabavni program. Dječja karnevalska povorka jedna je od glavnih manifestacija Riječkog karnevala. Zbog lošeg vremena u Rijeci nije održana prošlog vikenda. Trebala je biti održana prije tjedan dana ali je zbog lošeg vremena odgođena za završni karnevalski vikend. Međunarodni riječki karneval počeo je 17. siječnja podizanjem karnevalske zastave, a završit će sutra velikom Međunarodnom povorkom, u kojoj će sudjelovati oko 8500 maškara iz nekoliko zemalja, i paljenjem Pusta u riječkoj luci.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙