FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac sa srbijanskim veleposlanikom

Autor: ista
ZAGREB, 3. veljače 2012. (Hina) - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac primio je u petak u službeni posjet srbijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Stanimira Vukićevića s kojim je razgovarao o europskoj budućnosti regije, izrazivši želju da Srbija u ožujku dobije status kandidata, priopćio je saborski ured za odnose s javnošću.

"Želimo da Srbija u ožujku dobije status kandidata, kao što se nadamo da i druge zemlje regije imaju europsku perspektivu", izjavio je Pupovac. Također je ocijenio da je regija jugoistoka Europe i njeno pozicioniranje u europskom prostoru od vitalnog značaja za hrvatske nacionalne interese, što se prepoznaje u hrvatskoj vanjskoj politici. Naglasio je da Hrvatska i Srbija kao rijetko koje zemlje na europskom prostoru imaju zajedničku odgovornost za prošlost i budućnost ne samo svojih zemalja, već i regije.

Što se tiče otvorenih pitanja, kazao je Pupovac, prioritetna su ona koja se tiču prognanih i nestalih osoba, a da dodatni napor također treba uložiti i oko otklanjanja svih nejasnoća vezanih za procesuiranje ratnih zločina. Veleposlanik Srbije istaknuo je da je Srbija spremna da sva otvorena pitanja rješava na bilateralnoj razini, u korist obje države i dva naroda. Čestitao je Hrvatskoj na uspješnom završetku pregovora, potpisivanju Pristupnog ugovora i uspjehu referenduma, kao i na sveukupnom napretku, dodavši da je to put kojim želi ići i Srbija.

"Politika Europske unije je politika rješavanja sukoba i to smo prepoznali. Srbija želi razvijati dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, a kako se ti odnosi mogu reflektirati na cijelu regiju, njihova važnost je tim veća", poručio je Vukićević.

(Hina) xvk ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙