FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kučan tvrdi da je zaključio polemiku s Janšom

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. veljače 2012.(Hina) - Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan u petak je u izjavi za javnost poručio kako smatra zaključenom neugodnu polemiku koju je izazvao novi predsjednik vlade Janez Janša, koji Kučana smatra simbolom bivšeg komunističkog režima.

U razgovoru za Slovensku televiziju odmah nakon što je potvrđena njegova vlada, Janša je za Kučana rekao da ga je 1988. godine kao disidenta dao uhititi, što Kučan niječe i smatra izvrtanjem povijesnih činjenica.

U nastavku polemike, Janša je tvrdio da Kučan kao nekadašnji predsjednik slovenskih komunista i danas ima utjecaj na vodeće medije koji su nenaklonjeni Janši i njegovoj vladi.

Kučan je u petak u izjavi za javnost izjavio da u toj polemici o prošlosti više ne želi sudjelovati i da bi bilo bolje da se vlada okrene gospodarskim problemima.

"Laži, podmetanja i manipulacije najistaknutijih predstavnika države nisu obećavajuće ni za državu ni za građane. Bilo bi normalno da se predsjednik vlade bavi glavnim pitanjima izlaza iz gospodarske krize. Ne želim voditi polemike o prošlosti, ali i u vrijeme krize treba braniti načela. S time je ova priča za mene završena", naveo je u izjavi za javnost Kučan.

Kučan je bio na čelu slovenskih komunista 1988. godine kad je vojni sud bivše JNA u Ljubljani osudio Janšu na pola godine zatvora, a nakon osamostaljenja dva puta je biran za predsjednika države na izborima.

Janša je u to vrijeme bio predsjednik Saveza socijalističke omladine i publicist u tjedniku "Mladina".

Janša tvrdi da je proces protiv njega tada iniciralo slovensko partijsko vodstvo, a Kučan da je akcija vojnog pravosuđa bila vođena iz Beograda, s ciljem destabilizacije tadašnjeg liberalnog partijskog vodstva s Kučanom na čelu.

Kučan je u polemici objavio i pismo iz 1988. u kojemu ga Janša upozorava da će se JNA obrušiti i na vodeće slovenske partijske čelnike ako se dopusti progon disidenata u redovima tadašnje omladine.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙