FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska nevladina organizacija: u novoj vladi samo jedna žena

Autor: lfia
LJUBLJANA, 6. veljače 2012.(Hina) - Nevladina krovna udruga "Ženski lobi Slovenije" (ŽLS) izrazila je u ponedjeljak u izjavi za javnost "ogorčenje" što je za sastav nove slovenske vlade predložena samo jedna ministrica, što odudara od sastava novog parlamenta u kojemu trećinu zastupničkih mjesta drže žene.

"To je velik korak natrag u odnosu na prijašnju vladu u kojoj je bilo pet ministrica", navela je u izjavi udruga koja djeluje u borbi protiv nasilja na ženama i promiče veću političku participaciju žena na svim razinama, a učlanjena je i u Europski ženski lobi (EWL), organizaciju koja okuplja slične udruge u Europi.

Jedina žena koju je u novu vladu nominirala petočlana koalicija desnog centra na čelu s mandatarom Janezom Janšom je predsjednica kršćansko-narodne stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak. Ona bi u vladi trebala preuzeti novoosnovano mjesto ministrice za iseljeništvo i to zbog dogovora da u vladi budu čelnici svih stranaka.

Prijedlogom da u vladi bude samo jedna žena nova vladajuća koalicija poručuje javnosti da na političku participaciju žena ima pogled koji je "tradicionalan, konzervativan i štetan za napredno društvo" jer žene vidi samo u ulozi domaćica i suprugi koje brinu za kuću i obitelj, a isključene su iz procesa političkog odlučivanja", navodi u izjavi za javnost.

Budući da su na izborima žene osvojile 32 posto zastupničkih mandata u novom parlamentu, čini se da tako izražena volja na biralištima očito ne predstavlja nikakvu obvezu za novog mandatara i koaliciju, navodi u izjavi slovenski ženski lobi.

Slovenija je usvojila europske preporuke po kojima najmanje trećina kandidata na izborima moraju biti žene, a na zadnjih nekoliko parlamentarnih izbora izabrano ih je znatno više nego od 1990. do 2000. kad je njihov broj u parlamentu obično bio oko 15 posto. No, u vladi su još uvijek gotovo tradicionalno slabije zastupljene, a Slovenija je uz to jedna od rijetkih zemalja u kojemu žena nikad nije postala ni predsjednicom parlamenta, a niti vlade ili države.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙