FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Elektroprivreda BiH mora prodati viškove mostarskoj Elektropirivredi

Autor: zkre
MOSTAR, 17. veljače 2012. (Hina) - Stožer Civilne zaštite Federacije BiH naložio je da elektroprivredna kompanija iz Sarajeva proda višak električne energije kompaniji sa sjedištem u Mostaru budući su ovoga tjedna uvedene restrikcije potrošačima među kojima najveće štete trpi mostarski Aluminij koji je u 12-postotnom suvlasništvu hrvatske vlade.

U obrazloženju odluke objavljene u petak navodi se da je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne zbog nemogućnosti nabave dovoljne količine električne energije uvela restrikcije pojedinim potrošačima električne energije, a da u isto vrijeme Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raspolaže viškovima električne energije.

Zbog toga se, kako se navodi u priopćenju, 'nalaže Elektroprivredi BiH da proda svoje viškove Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar'. Dodaje se da je za provedbu te naredbe odgovorno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije sa sjedištem u Mostaru.

Do sada je EP BiH prodavala svoje viškove električne energije izvan zemlje, dok je istodobno mostarska elektroprivreda uvozila polovicu svojih potreba. Opskrba na području koje pokriva EP Herceg-Bosne otežana je i zbog iznimno lošeg hidrološkog stanja.

Elektroprivreda Herceg-Bosne uvela je od ponedjeljka restrikcije za sve industrijske potrošače koji rade na naponu iznad 10 kilovolti. Dnevno im je umanjena opskrba za 30 posto električne energije. Na takvu odluku u elektroprivredi sa sjedištem u Mostaru su se odlučili zbog jednostranog otkazivanja ugovora o isporuci električne energije od strane beogradske kompanije Rudnapa.

Prošloga tjedna hrvatska je vlada odobrila isporuku 100 megawatsati električne energije za ovu godinu mostarskom Aluminiju od strane HEP-a obrazloživši to strateškim interesom.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙