FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loše prognoze za BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 27. siječnja 2012. (Hina) - Bosna i Hercegovina nalazi se na rubu recesije, a u 2012. godini će se ukupan položaj zemlje dodatno uzdrmati kao posljedica višemjesečne političke krize i neprihvaćanja proračuna, početka otplate međunarodnih kreditnih obveza prema Međunarodnom monetarnom fondu i rasta stope nezaposlenosti, priopćili su u petak iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ekonomski stručnjak Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić ocijenio je da će se ostvariti prognoze Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da će BiH ove godine imati najmanji gospodarski rast u jugoistočnoj Europi od svega 0,5 posto. Dodao je da kriza u eurozoni, unutarnjopolitička nestabilnost te nerealna javna potrošnja predstavljaju najveću prijetnju ekonomskoj stabilnosti zemlje.

Pri tome je naveo da će velik pritisak u ovoj godini predstavljati otplata kredita međunarodnim financijskim institucijama među kojima je i stand by aranžman s MMF-om.

Hasić je također upozorio i da je u BiH više od 535.000 ljudi nezaposleno te da vlasti nisu ozbiljnije ponudile naznake o promjeni situacije. Zbog toga je pozvao vlasti da počnu smanjivati javnu potrošnju i otvarati investicijske procese umjesto 'krpanja rupa u proračunu' i zadovoljavanja socijalnih kategorija.

Prema podacima Agencije za zapošljavanje BiH, u siječnju je u odnosu na mjesec ranije broj nezaposlenih osoba veći za 4.339 osoba ili skoro jedan posto.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙