FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajland otkrio još jednog osumnjičenog za eksplozije u Bangkoku

Autor: mhaj
BANGKOK , 17. veljače 2012. (Hina/AFP) - Tajlandske vlasti traže još jednu osumnjičenu osobu iranskog podrijetla koju povezuju s grupom optuženom za protu-izraelsku urotu u Bangkoku, objavio je u petak visoki policijski dužnosnik.

General Anuchai Lekbumrung, zamjenik šefa policije u Bangkoku rekao je kako su njegove službe prikupile dovoljno dokaza protiv 52-godišnjeg Iranca "kojega povezuju s četvoricom ostalih za kojima su već izdani nalozi za uhićenjem".

"Nadzorne kamere zabilježile su sumnjivca kako ulazi u jednu zgradu, a prepoznalo ga je i nekoliko očevidaca", rekao je Lekbumrung, aludirajući na stan u središtu Bangkoka u kojemu je u utorak eksplodirala bomba pri čemu je teško ozlijeđen jedan Iranac. U eksploziji mu je raznesena noga, a prije toga dogodila se eksplozija u kući koju je on unajmio u središtu Bangkoka, a neposredno poslije i još jedna, u obližnjoj ulici. "Policija nadzire situaciju. Vjeruje se da je osumnjičeni možda u kući imao još eksploziva", rekla je u utorak vladina glasnogovornica Thitima Chaisaeng.

Osumnjičeni je Nikkhahfard Javad, koji je napustio zgradu samo nekoliko sati prije eksplozije, kazao je Lekbumrung. Tajlandski mediji u petak pišu kako je on povezan s ostalim članovima grupe koja izrađuje eksplozivne naprave.

Tri su se eksplozije dogodile samo dan poslije bombaških napada na zaposlenike izraelskog veleposlanstva u Indiji i Gruziji. Izraelci su za te napade optužili Iran i njegove libanonske saveznike iz Hezbolaha, no Iranci su opovrgnuli povezanost s napadima u New Delhiju i Tbilisiju. "Izraelski ministar obrane Ehud Barak optužio je Iran i za napad u Bangkoku. "Napad u Bangkoku ponovno pokazuje da Iran i njegovi saveznici ne odustaju od terorizma", kazao je Barak u utorak.

U eksplozijama u utorak ozlijeđeno je pet osoba, a policija je objavila da je privedeno dvoje iranskih državljana.

Tri eksplozije odjeknule su u utorak i u glavnome gradu Tajlanda, a u jednoj je teško ozlijeđen jedan od dva uhićena muškarca s iranskim putovnicama, 28-godišnji muškarac identificiran kao Said Morati. Tajlandske vlasti uhitile su dvojicu i podigle protiv njih optužnicu zbog "izazivanja eksplozije na javnom mjestu s ciljem ubojstva dužnosnika i drugih osoba".

"Skupina Iranaca skupina je ubojica, a mete su im izraelski diplomati, uključujući veleposlanika", kazao je neimenovani izvor iz tajlandskih obavještajnih službi. "Plan im je bio da postave bombu na diplomatsko vozilo".

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙