FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael: Iran preuveličava svoje nuklearne uspjehe

Autor: rtom
JERUZALEM, 16. veljače 2012. (Hina/AFP) - Izraelski ministar obrane Ehud Barak rekao je u četvrtak da Iran preuveličava svoje uspjehe u nuklearnom programu dan pošto je Iran predstavio javnosti svoje centrifuge poboljšanih karakteristika.

"Iranci i dalje napreduju no jučer su samo priredili spektakl. Mnogo su toga preuveličali kako bi uvjerili svijet da ih se treba čuvati", rekao je Barak izraelskom radiju za posjeta Tokiju.

Iran je u srijedu predstavio poboljšane centrifuge i vlastitu proizvodnju 20 posto obogaćenog uranija.

"Iranci se hvale uspjehom koji nisu ostvarili, još im mnogo treba da razviju drugu ili treću generaciju centrifuga. Žele ostaviti dojam da su učinili onaj presudan korak, a što nije istina", rekao je.

Barak drži da je Iran nuklearna postrojenja rasporedio diljem zemlje, a neka od njih su podzemna, kako bi otežao kirurški precizne napade na te centre.

Izrael i Sjedinjene Države optužuju Iran da pod krinkom civilnog nuklearnog programa nastoje razviti atomsko oružje i često su govorili o mogućem preventivnom napadu na Iran.

Barak je odbio komentirati navode da ga je japanski premijer Yoshihiko Noda s kojim je razgovarao u srijedu, uvjeravao da ne treba napasti Iran.

"Ne želim ulaziti u pojedinosti. Japanci danas mnogo bolje razumiju situaciju. Ta je zemlja drastično u godinu dana samnjila svoj uvoz iranske nafte i o njoj mnogo manje ovisi", rekao je Barak.

Iran je "sponzor terorizma u svijetu", rekao je o protuizraelskkim napade u Indiji, Tajlandu i Gruziji ovaj tjedan za koje Izrael optužuje iranske vlasti.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙