FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar očekuje pogoršanje stanja u španjolskom gospodarstvu u prvom tromjesečju

Autor: vmom
MADRID, 9. veljače 2012. (Hina/AFP) - Španjolska je u četvrtak upozorila da će se njezino gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine smanjiti po višoj stopi nego u prethodna tri mjeseca i tako ponovo završiti u recesiji.

Sumornu prognozu iznio je ministar gospodarstva Luis de Guindos. Španjolsko je gospodarstvo u posljednjem tromjesečju 2011. palo za 0,3 posto.

"Prvo tromjesečje bit će jako teško, možda i najteže, u svakom slučaju teže nego posljednje lanjsko tromjesečje", rekao je ministar za radijsku postaju Onda Cero.

"Nadam se ipak da će drugo tromjesečje biti nešto manje loše i da će u drugoj polovici godine uslijediti stabilizacija", dodao je.

Recesija se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti.

Slabe prognoze nadovezuju se na također sumorne prognoze za Španjolsku, koje je dan ranije iznio premijer Mariano Rajoy, prognoziravši daljnji rast nezaposlenosti.

Krajem prošle godine stopa nezaposlenosti dosegnula je najvišu razinu u 17 godina od 22,85 posto, najvišu u industrijaliziranom svijetu. Broj nezaposlenih prvi je put premašio pet milijuna.

"Nažalost, ti se podaci neće poboljšati u kratkoročnoj perspektivi. U 2012. bit će još i lošiji", kazao je Rajoy, koji je preuzeo dužnost premijera u prosincu.

Prema prognozama španjolske središnje banke, gospodarstvo će se ove godine smanjiti za 1,5 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙