FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banka Slovenije traži stabilizaciju javnih financija

Autor: lfia
LJUBLJANA, 16. siječnja 2012. (Hina) - Slovenska središnja banka u ponedjeljak je upozorila da smanjivanje kreditnog rejtinga države u uvjetima prijeteće recesije zahtijeva "brzo djelovanje na području stabilizacije javnih financija i strukturnih politika".

Agencija Standard & Poor's u petak je za devet zemalja eurozone smanjila kreditne rejtinge, među kojima i Sloveniji čiji rejting sada iznosi A+ sa negativnom perspektivom.

Iako se ne očekuje recesija kao 2009. godine, kada je slovenski BDP pao za 8 posto, stagnacija domaće potrošnje i manje mogućnosti na izvoznim tržištima govore da raste vjerojatnost da na početku 2012. dođe do smanjivanja gospodarske aktivnosti, upozoreno je nakon sastanka vijeća slovenske središnje banke.

Likvidnost slovenskog bankarskog sustava, unatoč gubicima zabilježenim u prošloj godini, ostaje zadovoljavajuća zahvaljujući među ostalim sredstvima za dugoročno refinanciranje dobivenim krajem prošle godine od Europske središnje banke (ECB), navodi se u priopćenju Banke Slovenije.

No, to bi moglo doći u pitanje ako bi kreditni rejting države i dalje padao. Zbog toga je potrebno brzo djelovanje na području stabilizacije javnih financija i strukturnih politika, upozorila je slovenska središnja banka.

To će biti i glavna tema sastanka koji je za utorak premijer u odlasku Borut Pahor zakazao s predsjednicima parlamentarnih stranaka budući da Slovenija skoro mjesec i pol nakon održanih parlamentarnih izbora još uvijek nema novu vladu s punim ovlastima.

Pahor je najavio da će sve stranke pozvati da u parlamentu podrže prijedlog paketa zakona za financijsku stabilizaciju.

Mjere, među ostalim, predviđaju zamrzavanje zaduženosti na 48 posto BDP-a, mogućnost da se planirani energetski objekti umjesto izdavanjem državnih garancija grade hipotekarnim kreditima, te niz drugih financijskih mjera koje se odnose na poslovanje poduzeća.

Agencija Standard & Poor's u petak je Sloveniji u paketu sa još osam zemalja eurozone smanjila kreditni rejting koji sada iznosi A+ sa negativnom perspektivom.

Budući da bi daljnji pad rejtinga za jedan stupanj slovenskim bankama i poduzećima uzrokovao dodatne troškove od pola milijarde eura, nova vlada mora "hitno predstaviti kredibilan program reformi" kako bi negativnu perspektivu u procjeni S&P-a promijenila u pozitivnu, navodi u ponedjeljak poslovni dnevnik "Finance".

Kako piše taj list, to među ostalim znači da se što prije za najmanje 700 milijuna eura smanji proračunski deficit koji je za ovu godinu bio planiran s pretpostavkom da će BDP porasti za tri posto.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙