FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mudrinić: rezultati HT-a za 2011. vrlo solidni

Autor: tmis
ZAGREB, 14. veljače 2012. (Hina) - Poslovni rezultati T-Hrvatskog telekoma za prošlu godinu s padom prihoda od 3,6 posto, na 8,07 milijardi kuna, te padom neto dobiti od 1,1 posto u odnosu na 2010., na 1,8 milijardi kuna, vrlo su solidni s obzirom na krizno okruženje, a po rezultatima će vjerojatno biti slična i ova godina u kojoj kompanija planira povećanje kapitalnih ulaganja, kazao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.

Konferencija je organizirana u povodu današnje objave poslovnih rezultata HT Grupe za prošlu godinu, koji su, kako je kazao Mudrinić, iako nešto niži u odnosu na 2010., ipak su u skladu s onim što su u HT-u planirali i najavljivali pa tako i pad kapitalnih ulaganja od 23,9 posto, na 877 milijuna kuna.

To je objasnio dijelom vođenja brige o poslovanju, a dijelom i okruženjem u kojem posluju te poteškoćama s regulatorom koje su ih, kako je kazao, natjerali da smanjeno ulažu.

Ove godine planiraju povećano ulaganje u odnosu na prošlu, pri čemu Mudrinić nije mogao kazati koliko, ali je rekao da je za sada još uvijek regulatorni okvir nepoticajan za ulaganja u optičku infrastrukturu.

Ulaganja će se zasigurno odnositi na modernizaciju mreže i povećanje kapaciteta te broja priključaka špirokopojasnog pristupa, što će dijelom ovisiti i o pregovorima s Vladom oko umanjenja negativnih posljedica nastavka 6-postotne naknade na bruto prihode telekom operatorima od mobilnih razgovora i poruka.

Slijedom tih pregovora HT je Vladi već dostavio svoje projekcije i planove oko eventualnih investicija. Ne iznoseći detalje tih projekcija, zbog obveza prema Burzi, Mudrinić je samo kazao kako su HT-ova ulaganja u zadnjih deset godina, završno s 2010., iznosila 13,3 milijardi kuna te da u HT-u misle kako slična ulaganja na godišnjoj razini trebaju i nastaviti.

Dodao je i kako u HT-u očekuju da će se umjesto 6-postotne naknade naći drugi modalitet, prvenstveno da će se iskoristiti mogućnost otkupa dijela radiofrekvencijskog spektra prelaskom s analogne na digitalnu televiziju o čemu se već i pregovaralo s Vladom, a što bi u startu donijelo investicije.

Od rezultata za prošlu godinu po segmentima poslovanja Mudrinić je istaknuo da je HT od govornih usluga ostvario 4,3 milijarde kuna prihoda ili 12,5 posto manje nego 2010., dok je prihod od negovornih usluga porastao 2,2 posto, na 2,5 milijardi kuna.

Troškovi redovnog poslovanja smanjeni su 4,1 posto, na 4,7 milijardi kuna, pri čemu su smanjene sve stavke troškova, osim za osoblje koji su porasli za 8,2 posto, na 1,3 milijarde kuna, kao rezultat rezerviranja za otpremnine knjiženih u 2011.

Krajem prošle godine u HT-u je bilo 6.032 zaposlena ili 290 manje nego u prosincu 2010., a proces smanjenja broja zaposlenih, rečeno je, nastavlja se i u ovoj godini.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙