FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tromjesečni gubitak ThyssenKruppa nadmašio očekivanja

Autor: mpuk
FRANKFURT, 14. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp zabilježio je u prvom fiskalnom tromjesečju neočekivano veliki neto gubitak od 480 milijuna eura zbog slabije potražnje za čelikom u Europi, gubitaka povezanih s pokretanjem čeličane u Brazilu i umanjene vrijednosti goodwilla u odjelu za pomorske sustave.

Kompanija je u jeku preustroja kojim želi smanjiti dug i preusmjeriti se prema tehnologiji koja manje ovisi privrednim ciklusima i već je upozorila ulagače da trebaju očekivati loše tromjesečje.

Tromjesečni gubitak prije kamata i poreza od 357 milijuna eura, koji ne uključuje rezultate odjela za proizvodnju nehrđajućeg čelika, ipak je nadmašio očekivanja koji su ipak očekivali pozitivan rezultat od 92 milijuna eura. U istom tromjesečju prošle godine kompanija je ostvarila EBIT od 273 milijuna eura.

U posljednjih nekoliko mjeseci poslovanje sa čelikom ThyssenKruppa i njegovih konkurenata, poput ArcelorMittala, pogodili su manji obujam prodaje i niže cijene u Europi zbog dužničke krize, koja je ozbiljno narušila optimizam europskih poduzeća.

U slučaju ThyssenKruppa na te su se probleme nadovezali gubici povezani s tehničkim problemima i kašnjenjem u novoj brazilskoj čeličani koja još uvijek ne posluje punim kapacitetom.

Grupa je također zabilježila trošak od 155 milijuna eura u jedinici za pomorske sustave vezano za prošlogodišnju prodaju poslova gradnje komercijalnih brodova britanskoj investicijskoj grupi Star Capital Partners.

Ukupni neto gubitak iznosio je 480 milijuna eura i uključuje i gubitke vezane za prekid poslova s nehrđajućim čelikom, u usporedbi s neto dobiti od 101 milijun eura u istom razdoblju prethodne godine.

Ukupni prihodi smanjili su se za dva posto, na 11,1 milijardu eura.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙