FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: Ban Ki-moon osudio atentate u Alepu

Autor: brad
NEW YORK, 11. veljače 2012. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon snažno je u petak osudio atentate automobilom-bombom koji su tijekom jutra izvedeni na sirijske snage sigurnosti u drugom po veličini sirijskom gradu Alepu.

Kako se navodi u priopćenju UN-a, glavni tajnik "uputio je izraze suosjećanja obiteljima žrtava, kao i vladi i sirijskom narodu". On je ponovio da je svako nasilje neprihvatljivo i da treba biti odmah zaustavljeno.

Također je ponovo istaknuo kako je uvjeren da se kriza u Siriji može riješiti samo mirnim političkim sredstvima koji će povesti računa o demokratskim težnjama sirijskog naroda i uz jamstvo punog poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Najmanje je 28 osoba ubijeno je, a 235 ranjeno u petak u dvostrukom napadu automobilom-bombom na dvije zgrade službi sigurnosti u Alepu, drugom gradu po veličini u Siriji.

"Teroristi su aktivirali eksploziv u svojim automobilima, 100 metara od ulaza" u zgrade službi sigurnosti, objavila je sirijska televizija, prikazujući krater nastao eksplozijom i tijela mrtvih na ulici.

Za napad nitko nije preuzeo odgovornost, a do njega je došlo u vrijeme kada su snage režima Bašara al-Asada pojačale operacije protiv prodemokratskih ustanika u zemlji.

Sirijska vlada uputila je nakon atentata pismo glavnim tajnicima UN-a i Arapske lige optužujući "arapske i zapadne zemlje" za potporu počiniteljima atentata u Alepu, no ne navodeći imena zemalja na koje se to odnosi.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova ponovo je pak istaknulo "pravo Sirije da štiti svoje građane i bori se protiv terorizma i nasilja".

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙