FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Rusija brane svoj veto na rezoluciju o Siriji

Autor: rtom
MOSKVA/PEKING, 5. veljače 2012. (Hina/AFP) - Zapad nije uložio dovoljno truda da usuglasi tekst rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji i tu je njegova odgovornost za neuspjeh, poručila je u nedjelju Rusija dok Kina, koja je također uložila veto, tvrdi da je to učinila kako bi se "izbjegnule nove nevolje i žrtve".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u subotu navečer objasnio da je predloženi tekst rezolucije neprihvatljiv jer službenu vojsku poziva na jednostrano povlačenje iz svih gradova čime se Vijeće sigurnosti priklanja jednoj strani i zapravo poziva u građanski rat.

"Moskva žali što autori teksta rezolucije o Siriji nisu uložili dovoljno truda da postignemo konsenzus", napisao je Genadij Gatilov, pomoćnik ministra Lavrova.

"Rezultat je poznat", napisao je Gatilov dan pošto su Rusija i Kina u New Yorku uložile veto na nacrt rezolucije kojom UN osuđuje represiju u Siriji.

Cilj je rusko-kineskog veta omogućiti "nastavak traženja mirnog rješenja za kroničnu sirijsku krizu", objavila je u nedjelju službena kineska agencija Xinhua.

"Vetom Rusija i Kina poručuju da treba više vremena i strpljenja za pronalaženje političkog rješenja kako bi se sirijski narod poštedio novih nevolja i žrtava", objavio je Peking.

Veto je potaknuo val kritika iz zapadnih zemalja.

Moskva i Peking veto su uložile i na prethodnu rezoluciju o Siriji u listopadu 2011., te su u subotu drugi put spriječili Vijeće sigurnosti da prekine šutnju o represiji koju sirijski režim provodi nad narodom 11 mjeseci s više od 6.000 mrtvih, prema UN-ovim procjenama.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙