FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aluminij pozdravlja odluku Vlade o povlaštenom statusu kupca struje

Autor: zkre
MOSTAR, 10. veljače 2012. (Hina) - Mostarski Aluminij pozdravio je danas odluku hrvatske Vlade koja je mostarskoj tvrtki i u ovoj godini omogućila privremeni povlašteni status kupca električne energije, a s obzirom da Aluminij proizvodi aluminijske trupce i blokove koji su neophodni šibenskom TLM-u.

Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj je sjednici donijela odluku o utvrđivanju opravdanoga gospodarskog interesa za privremeno stjecanje statusa povlaštenoga kupca električne energije inozemnoga poduzetnika mostarskog Aluminija, pa će Aluminij, kao i prošle, i ove godine po povlaštenim uvjetima moći kupovati struju od HEP-a.

Opravdani se gospodarski interes, kako je navedeno u odluci Vlade, odnosi na isporuku aluminijskih blokova i trupaca koja je na godišnjoj razini jednaka ekvivalentu isporučene električne energije od 100 MWh/h, odnosno na isporuku TLM-u blokova i trupaca od 60.579 tona godišnje.

"Za razliku od svega ovog što se događa unutar BiH kada je u pitanju električna energija, ovu odluku Vlade RH, premda je očekivana i premda je samo plodom naše aktivne, zdrave gospodarske suradnje i s TLM-om i s hrvatskim vlastima, koje imaju 12 posto udjela u vlasničkoj strukturi Aluminija, dočekujemo sa zadovoljstvom i određenim olakšanjem, upravo u svjetlu nesretnih zbivanja s ove strane granice", navodi se u priopćenju Aluminija.

Stjecanje privremenog statusa povlaštenog kupca električne energije mostarskom Aluminiju odobrava Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera), a to može učiniti nakon Vladine odluke o opravdanom gospodarskom interesu. Hera će odrediti i cijenu električne energije koju će plaćati inozemni poduzetnik prema unaprijed određenoj metodologiji ovisno o parametrima definiranim u zahtjevu.

(Hina) xzkre ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙