FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas da će poljoprivrednicima biti isplaćene sredstva za poticaje za prošlu godinu jer je to zakonska obveza te da će se o budućim poticajima morati razgovarati. Odgovarajući na novinarska pitanja vezana uz prosvjed poljoprivrednih proizvođača, nezadovoljnih najavom smanjenja poticaja, Milanović je rekao kako nema razloga za nezadovoljstvo poljoprivrednika i naglasio da će država iz proračuna isplatiti sve što je dužna za 2011. No, upozorio je, da Hrvatska daje jako puno na poticaje, to se jako slabo kontrolira, a rezultat toga je da se proizvodi malo ili sve manje hrane. Upitan hoće li poljoprivrednike primiti na razgovor, Milanović je ponovio da u ovom trenutku razlog za njihovo nezadovoljstvo ne postoji, te da s njima, ako za to postoji razlog, može razgovarati resorni ministar. "Razgovore će ubuduće voditi ministar, on je odgovoran, nadležan za to, u skladu sa smjernicama i politikom vlade, a to je politika poticaja proizvodnje, čistih računa. To je ono što želimo - veća proizvodnja hrane", naglasio je i ocijenio da je dosadašnja politika u tom smislu podbacila.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade rekao je kako su prosvjedi poljoprivrednika bespredmetni jer će vlada o proračunu raspravljati u ponedjeljak. Smatra da su prosvjedi "prije svega politički motivirani" i za njih u ovom trenutku ne vidi opravdanja. O tome koliki će biti proračun za poljoprivredu i kolike će biti iznosi odnosno obveze prema poticanju poljoprivrede iz 2011. vrlo jasno ćemo se odrediti poslije vladine sjednice u ponedjeljak, rekao je. Nije htio govoriti o tome koliko će se eventualno smanjiti poticaji za poljoprivredi i ponovio kako neće biti drastičnih smanjenja prava ostvarenih na temelju zakona o potporama. Potvrdio je da se želi sastati s poljoprivrednicima, ali i da oni nisu ni tražili sastanak u ministarstvu. Postavili su ultimativne zahtjeve za sastanak s premijerom i rokovima isplata koji nisu u skladu sa zakonom i koji su nerealni. Red je, smatra, da se o tome prvo porazgovara u resornom ministarstvu. "A razgovarat ćemo kad budemo znali u kojem nam je obliku proračun i s kojim sredstvima raspolažemo", rekao je Jakovina.

IVANIĆ GRAD/OSIJEK - Današnju izjavu premijera Zorana Milanovića da će seljacima država iz proračuna isplatiti dugovanja za prošlu godinu jer je to zakonska obveza, ali i izjavu da se u poljoprivredi mora voditi politika "čistih računa" seljaci pozdravljaju. Predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede Hrvatske poljoprivredne komore Stjepan Kunovec u izjavi za Hinu rekao je kako ni jedan ozbiljan poljoprivredni proizvođač ne podržava nikakve mutne poslove vezane za poticaje te da se zalažu za kontrolu poticaja što traži i premijer Milanović. Ukoliko se premijerova izjava o isplati poticaja za prošlu godinu odnosi na "izračun od 2,6 do 2,8 milijardi kuna i do kraja ovoga mjeseca, seljaci su itekako zadovoljni", rekao je predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede koji je organizirao današnji dvosatni seljački prosvjed upozorenja. Današnji prosvjedi, koji su izveli seljake na zimu nisu politički, kako to kaže ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, već izraz velike muke budući da je hrvatski seljak doveden do ruba propasti, ustvrdio Kunovec. Smatramo da je ministar poljoprivrede prije donošenja proračuna trebao pozvati predstavnike seljačkih udruga i Hrvatske poljoprivredne komore, kazao je napominjući kako u svakom slučaju seljaci i dalje žele razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom poljoprivrede.

ZAGREB - Tvrtka INAgip otklonila je tehničke poteškoće na sjevernojadranskim platformama, a početak pune proizvodnje očekuje se danas u poslijepodnevnim satima, priopćeno je iz Ine iz koje ističu da je osigurana stabilna opskrba plinom hrvatskih potrošača. S obzirom na smirivanje vremenskih uvjeta, INAgip-ovi zaposlenici uspješno su otklonili uzroke zastoja rada platformi uslijed zamrzavanja dovoda gorivog plina na plinski motor. Na sustav gorivog plina ugrađena je dodatna termo izolacija koja će smanjiti mogućnost ponavljanja zastoja. Istodobno je započelo i puštanje u proizvodnju zaustavljenih platformi, navode iz Ine. Ističu kako interventni uvoz dodatnih količina plina zbog smanjene proizvodnje na sjevernom Jadranu od sutra više neće biti potreban. Tvrtka Prirodni plin nastavit će uvoziti potrebne količine plina kako bi se zadovoljilo značajno povećanu potrošnju uslijed vrlo niskih temperatura koje se očekuju i u narednim danima. Potrošnja plina u Hrvatskoj je zbog vrlo niskih temperatura i dalje na rekordnim razinama.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić ponovio je danas kako će Hrvatska poštanska banka (HPB) i Croatia osiguranje u privatizaciju te kako će se proračunski deficit dijelom financirati iz kredita, a dijelom iz privatizacije. Odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje sjednice Vlade o primjedbama nekih sindikata kako HPB i Croatia osiguranje dobro posluju i nema ih potrebe prodavati, Linić je kazao kako je njihovo pravo da tako razmišljaju. No, osnovno je pitanje i pitam sve građane Hrvatske - misle li da preveliku potrošnju u mirovinskom, zdravstvenom, socijalnom sustavu trebamo financirati s kreditima uz kamatu iznad 8 posto, zaduživati buduće generacije, rekao je Linić. Upozorio je i kako će s privatizacijom deficit biti oko deset milijardi kuna te kako treba shvatiti da se ne može vječno živjeti na dug. Na upit ima li kupaca za HPB i Croatia osiguranje, Linić je kazao kako će natječaj biti javan, a uvjeren je da će biti zainteresiranih.

ZAGREB - Američka metalurška kompanija Commercial Metals Company (CMC), koja je stopostotni vlasnik sisačke Željezare, dobila je šest - sedam ponuda za kupnju Željezare, a ponude bi mogle biti otvorene već idućeg tjedna, doznaje se iz Sindikata metalaca Hrvatske (SMH). Predsjednik Uprave CMC-a Sisak Ludovit Gajdos izvijestio nas je kako je tijekom prosinca i siječnja CMC-u stiglo šest do sedam ponuda, no nije rekao imena ponuditelja niti iz kojih su zemalja. Otvaranje ponuda trebalo bi se održati idućeg tjedna u Dallasu, gdje je sjedište CMC-a, izjavio je Hini glavni povjerenik SMH-a u Željezari Predrag Abramović. Nadamo se da bi to moglo značiti skori nastavak rada Željezare i povratak na posao većine od 916 radnika kojima je u prosincu počeo teći otkazni rok, rekao je. Ako bi se prodaja obavila u roku mjesec dana, trebalo bi još oko dva mjeseca za remont i pokretanje pogona, tako da bi Željezara ponovno proradila u svibnju ili lipnju.

ZAGREB - Austrijska Wuestenrot grupacija predstavila je danas novu investiciju na hrvatskom tržištu vrijednu 42,5 milijuna kuna - Wuestenrot životno osiguranje. Predsjednik Uprave Wuestenrot životnog osiguranja Igor Đurić kazao je na novinskoj konferenciji da je ideja za pokretanje kompanije usmjerene životnim osiguranjima proizašla iz činjenice da je Wuestenrot stambena štedionica u 2011. brzo rasla te da je korisnicima željela ponuditi cjelokupni financijski paket. Na hrvatskom tržištu postoji velik potencijal rasta, jer velik broj građana još nema životno osiguranje. Đurić je istaknuo kako ovu godinu vide kao godinu rasta. Plan im je ostvariti 10 milijuna kuna prihoda, a u idućih pet godina uvrstiti se među deset vodećih osiguravajućih društava u Hrvatskoj.

ZAGREB - Vrijednosti dioničkih indeksa Zagrebačke burze nastavili su i danas rasti pa je tako Crobex porastao za 0,53 posto, na 1.778,11 bodova, a Crobex10 za 0,18 posto, na 998,92 boda. Redovan promet Burze iznosio je 16,9 milijuna kuna, a još 7,7 milijuna kuna ostvareno je blok prometom dužničkih vrijednosnih papira. Pet je dionica danas imalo promet iznad milijun kuna, od kojih najveći, od 3,5 milijuna kuna, dionica HT-a čija je cijena porasla 1,23 posto, na 241,95 kuna. Promet od 2,3 milijuna kuna ostvarila je dionica Ingre, koja i danas bilježi visok postotnih porast cijene, od 14,48 posto, na 5,14 kuna. Za 1,4 milijuna kuna protrgovano je danas dionica AD Plastika uz porast cijene od 1,48 posto, na 115,50 kuna. Porast cijene od 11,91 posto, na 6.500 kuna, zabilježila je redovna dionica Croatia osiguranja ostvarivši 1,2 milijuna kuna prometa. Nešto malo više od milijun kuna prometa imala je dionica Petrokemije, uz pad cijene za 0,73 posto, na 202,51 kunu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙