FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki HDZ: priprema se izborni inženjerning

Autor: ivuc
OSIJEK, 9. veljače 2012.(Hina) - Kandidati za novoga predsjednika osječkoga HDZ-a Željko Kovačević i Željko Vranješ ustvrdili su danas u Osijeku kako se za unutarstranačke izbore u Osijeku sprema izborni inženjering koji pogoduje samo jednom kandidatu, sadašnjem potpredsjedniku osječkog Gradskog odbora (GO) i saborskom zastupniku Josipu Salapiću te pozvali predsjedništvo stranke da omogući demokratsku izbornu proceduru.

Na konferenciji za novinare Kovačević je kazao kako je Nacionalno vijeće HDZ-a krajem siječnja donijelo propisnik za izborne skupštine u lokalnim ograncima, kojim su određene minimalne i maksimalne kvote skupštinskih izaslanika, a koje za gradove iznose od 120 do 250 izaslanika.

Smatramo da bi Osijek kao jedan od najvećih hrvatskih gradova s velikim brojem članova stranke na skupštini trebao imati minimalno 170 izaslanika, a Salapić inzistira na kvoti od 125 izaslanika, što ga izravno favorizira, rekao je Kovačević.

Pojasnio je da, prema propisniku, oko 50 izaslanika na izbornoj skupštini automatizmom čine članovi sadašnjeg Gradskog odbora HDZ-a, Gradskog odbora mladeži te Nadzornog odbora, koje je Salapić nedavno predstavio kao svoj izborni stožer, a što ga, kako drži, izravno favorizira u izbornoj utrci.

Dodao je kako je sa Salapićem i predsjednikom GO HDZ-a Tugomirom Kuduzom neuspješno pokušao dogovoriti povećanje broja izaslanika te da da će konačnu odluku potkraj tjedna donijeti Gradski odbor, što je, kako drži, u skladu sa Statutom, ali bilo bi korektno da izborna utrka svima daje jednake šanse.

Kazao je kako ovo budi ozbiljnu sumnju u izborni inženjering, dodatno slabi osječki HDZ i ne daje pravi legitimitet budućem predsjedniku osječkog HDZ-a, ali da unatoč takvim okolnostima neće odustati od svoje kandidature.

Kandidat Željko Vranješ rekao je kako ovo "dovodi u pitanje demokratsku izbornu utakmicu na unutarstranačkim izborima u osječkom HDZ-u," te da se neki, "koji nemaju potporu članova stranke boje demokratskih izbora".

Tražimo kvotu od 170 izaslanika da bi izborni proces bio korektan, jer u izaslanike idu izravno 45-50 članova GO, GO mladeži i Nadzornog odbora, koji su većinom pod kontrolom Josipa Salapića i predsjednika Županijskoga odbora Tomislava Ivića, rekao je Vranješ ocijenivši da će smanjivanjem broja izaslanika utjecaj terenskih ogranaka biti značajno smanjen, a šanse ostalih kandidata minimalan.

"Josip Salapić, uz pomoć Ivića i Kuduza očito vrši pritisak kako bi ukupna svota izaslanika bila što manja. To je nastavak 'slučaja Valpovo' i izborni inženjering kojim se favorizira Salapić kao kandidat Vladimira Šeksa", ustvrdio je Vranješ. Ocijenio je kako ovo nije dobro za demokratske procese u stranci i zaslužuje svaku osudu te pozvao predsjedništvo stranke da osudi ovaj pokušaj manipulacije i omogući demokratsku izbornu proceduru.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙