FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječke pripreme za Zlatni cvijet Europe

Autor: vsik
OSIJEK, 11. siječnja 2012. (Hina) - Grad Osijek, Turistička zajednica i tvrtka Unikom u velikom su poslu jer uređuju Osijek uoči dolaska povjerenstva "Entente florale Europe" u svibnju, koje će "pregledati" grad kako bi odlučilo odgovara li kriterijima za dodjelu Zlatnog cvijeta Europe.

Po riječima glasnogovornice osječkog Unikoma Tatjane Elez, tu uglednu nagradu dosad nije dobio nijedan grad izvan Europske unije.

Od 2400 prijavljenih gradova i mjesta iz 12 europskih zemalja, od kojih i sedam iz Hrvatske, Osijek je ušao u krug 12 najuređenijih gradova Europe, rekla je, dodajući kako je Osijek jedini hrvatski grad koji je prošle godine izabran za "europsku utrku" za Zlatni cvijet Europe.

Nakon glavne sjednice 'Entente florale Europe', koja će se održati početkom veljače u Pragu, bit će poznati termini obilaska žirija koji će nas nakon detaljnog obilaska Osijeka upozoriti na to što još moramo popraviti do dolaska glavne ocjenjivačke grupe u svibnju mjesecu. Do tada ima mnogo posla jer su iznimno zahtjevni kriteriji žirija koji će nas ocjenjivati, istaknula je Elez i dodala da se to, među ostalim, odnosi na uređenje zelenih površina, kvalitetu pitke vode, odlaganje otpada, povijesno i kulturno naslijeđe, tradicijske običaje i kulturu te ponajprije na kvalitetu života građana uopće.

Inače u tijeku su razgovori između grada Osijeka i Unikoma o provedbi tzv. zelenog programa za 2012. godinu. Očekuje nas sadnja novih stabala, redovita košnja trave, sadnja cvjetnih gredica, održavanje stabala i parkova te cjelokupno uređenje grada koji je oduvijek poznat po mnogim parkovima, zelenilu. Ono što je posebno važno to je 'naslonjenost' grada na Dravu i uređene šetnice uz obalu te rijeke, rekla je Tatjana Elez za Hinu. Pozvala je sve građane da pridonesu uređenju Osijeka i zaborave na šaranje po zgradama, uništavanje klupa u parkovima i ostalog jer taj grad ima izgleda dobiti Zlatni cvijet Europe budući da Osječani žive "u gradu europske tradicije i istinske ljepote".

Natjecanje Zlatni cvijet Europe osnovale su prije 30 godina Velika Britanija i Francuska i jedno je od najuglednijih kad je riječ o uređenju gradova i mjesta, rekla je Tatjana Elez.

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙