FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Anketa udruge Franak o problemima dužnika

Autor: dduk
ZAGREB, 8. veljače 2012. (Hina) - Udruga Franak pripremila je anketu koju će provesti kako bi dobila što bolju sliku situacije kreditnih dužnika te što više detalja o problemima s kojima se suočavaju, priopćeno je iz Franka.

Anketni upitnik odgovorit će na nekoliko ključnih pitanja o ponašanju banaka prema kreditnim dužnicima i dati uvid u to jesu li banke prema jednakim principima tretirale sve kreditne dužnike, kaže se u priopćenju.

U Franku se nadaju da će upitnikom prikupiti što više priča o konkretnim slučajevima, što će, kako kažu, otkriti nelogičnosti i nepravilnosti u radu banaka kad je riječ o ugovornim klauzulama, uvjetima i drugim odredbama po kojima su banke odobravale kredite. Očekuju da će im to pomoći u pravnoj borbi.

Iz udruge pozivaju sve kreditne dužnike u Hrvatskoj s kreditima u švicarskim francima i eurima da ispune upitnik na njezinim internetskim stranicama.

Udruga Franak intenzivno priprema novu tužbu protiv banaka u suradnji s Hrvatskim savezom udruga za zaštitu potrošača 'Potrošač', kaže se u priopćenju. Prva tužba je odbijena jer Franak nije među institucijama koje mogu podizati skupne tužbe.

Franak je jesenas tužio sedam banaka u Hrvatskoj radi zaštite prava 125.000 građana dužnika sa kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Tužbom je od banaka traženo ukidanje valutne klauzule za kredite indeksirane u švicarskim francima, obračun rata po tečaju franka na dan sklapanja kredita te ukidanje promjenjivih kamatnih stopa za kredite indeksirane u drugim stranim valutama, čija promjena u ugovorima nije transparentno uređena.

Problemi za dužnike kredita u švicarskom francima u Hrvatskoj nastali su kad je franak počeo naglo jačati u odnosu na kunu, pa su im rate znatno porasle.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙