FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Novi tekst rezolucije o Siriji

Autor: mhaj
NEW YORK , 29. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Europske i arapske zemlje koje su radile na projektu rezolucije o Siriji unutar UN-ova Vijeća sigurnosti počele su prerađivati dokument, nakon što je prekinut rad promatračke misije Arapske lige u Siriji, objavili su u nedjelju diplomati.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, nastojeći nadvladati nesuglasice zbog teksta rezolucije kojemu se Moskva usprotivila.

Pariz, London, Berlin i nekoliko arapskih zemalja u petak su u UN-ovu Vijeću sigurnosti predstavili nacrt rezolucije koja se temelji na planu Arapske lige.

U rezoluciji se traži da sirijska vlada prekine sve napade i kršenja ljudskih prava, a od predsjednika Sirije Bašara al Asada da preda vlast potpredsjedniku, no Rusija se tome tekstu usprotivila.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je rekao kako je jasno dao do znanja da Rusija ne razmatra taj nacrt kao temelj za dogovor, no dodao je kako to ne znači da će Rusija odbiti nastavak razgovora. Istodobno je istaknuo kako je Moskva protiv "bilo kakve najave sankcija i uvođenja bilo kojeg embarga" Siriji.

Arapska liga u subotu je prekinula rad promatračke misije u Siriji, koja je počela 26. prosinca, a cilj joj je biti praćenje primjene plana za okončanje krize u toj zemlji.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙