FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 4. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

SPLIT - Izvanredno stanje na području Splitsko-dalmatinske županije proglasio je danas zbog vremenskih neprilika župan Ante Sanader te je najavio mogućnost da se u pomoć pozove i vojska u kritičnim područjima. "Izvanredno stanje sam proglasio zbog niza opasnosti i problema koje imamo, a najviše zbog bolesnika i odsječenih područja i sela, posebno na imotsko-vrgoračkom području", rekao je župan Sanader. Poručio je da će se se tražiti pomoć svih snaga koje su neophodne u izvanrednim okolnostima. Voditelj Stožera za zaštitu u Županijskim cestama Petar Vuletić je izvijestio da su jutros zatvorene za promet ceste između Ciste Prova i Aržana, te na području Vrgorca iz pravca Makarske i Zagvozda. "Na tim je cestama napadalo toliko snijega da njima jedva uspiju proći i ralice za čišćenje", rekao je Vuletić. Snijeg visine 15 centimetara i poledica u prvim jutarnjim satima na splitskom području, posebice u prigradskim naseljima, otežavali su prometovanje. Više od 80 Splićana je zbog prijeloma zadobivenih pri padu na snijeg ili poledicu primljeno na hitni kirurški odjel splitskoga Kliničkog bolničkog centra (KBC). Pacijenti stižu na hitni kirurški odjel splitskog KBC i danas u prijepodnevnim satima, a jučer je na taj odjel primljeno 80 osoba s lomovima i obavljeno je osam operacija, izvijestio je predstojnik Klinike za kirurgiju splitskog KBC-a Vedran Radonić.

ZAGREB - Zbog zatvorenih cesta, nanosa snijega i bure otkazano je šezdesetak autobusnih linija, stanje u autobusnom prometu lošije je nego jučer, a najviše je problema s linijama prema Dalmaciji i Bosni i Hercegovini, doznaje se jutros na Autobusnom kolodvoru Zagreb. Zbog vremenskih nepogoda i željeznički promet se odvija s kašnjenjem. Vlakovi od Zagreba prema Splitu u jutarnjim su satima kasnili 25 minuta. Brzi vlak iz Zagreba prema Splitu zbog kvara skretnica čekao je na polazak oko jedan sat, a kasnio je i brzi vlak iz Splita za Zagreb. Poteškoće u prometu vlakova bilježe se diljem Dalmacije. U prigradsko-gradskom prijevozu grada Zagreba vlakovi također kasne. Zrakoplovni promet odvija se sa zanemarivim kašnjenjima, između deset i petnaest minuta, a najviše je poteškoća s letom za Split zbog ledene kiše koja pada na području toga grada. Ta linija jučer uopće nije bila uspostavljena, a jutros je otkazan let iz Splita, doznaje se u Zračnoj luci Zagreb. ZET je izvijestio kako je snijeg, koji još uvijek pada na pojedinim zagrebačkim područjima, od jutra stvarao poteškoće i u javnom gradskom prometu. Situacija je bolja u odnosu na rano jutro, no zbog snježnih uvjeta neke brdske autobusne linije su skraćene, a nekoliko ih je u potpunosti obustavljeno. Iako ekipe Zimske službe intenzivno djeluju, kolnici su skliski pa se vozi usporeno, zbog čega dolazi i do odstupanja od reda vožnje, napominju u ZET-u.

GOSPIĆ - U Lici hladnoća i visoki snježni nanosi, preko prijevoja i viši od jednog metra, jutros najviše teškoća uzrokuju u prometu, dok su u Podvelebitskom primorju problemi i u opskrbi električnom energijom. Snijeg, led i orkanska bura pokidali su dalekovod i niskonaponsku mrežu, pa su bez struje naselja na području Jablanca, Cesarice, Barić Drage i Lukova Šugarja. "Elektrolika" je, kako se doznaje se u dispečerskom centru u Gospiću, odlučila rano jutros u to područje poslati ekipe radnika iz Otočca, Korenice i Gospića koji će, ako se uspiju probiti do toga područja, početi radove na saniranju kvarova. Međutim, u Podgorju mjestimice orkanska bura na mahove puše brzinom od oko 150 kilometara na sat.

RIJEKA - Na širem riječkom području danas puše bura, ponegdje olujna s orkanskim udarima, a jutros su na Krčkom mostu zabilježeni udari bure i do 205 kilometara na sat, doznaje se iz riječkoga Pomorskog meteorološkog ureda. Na Sjevernom Jadranu najhladnije je u 10 sati bilo u Senju s 8 stupnjeva ispod ništice, a najviša je temperatura bila u Malom Lošinju, minus jedan stupanj ispod ništice, dok je u Gorskom kotaru, primjerice u Delnicama, jutros u 7 sati izmjereno minus 14 Celzijevih stupnjeva ispod ništice. U Delnicama je jutros izmjereno 11 centimetara snijega, u Crnom Lugu 29 centimetara, a u Malom Lošinju su izmjerena dva centimetra snijega. Snijeg je pao i na Susku, a slabog snijega mjestimice je bilo i u Rijeci. Niske temperature i jak vjetar uzrokovale su probleme u opskrbi električnom energijom i plinom u Rijeci, dok je u Delnicama pukla glavna vodovodna cijev. Iz javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke doznaje se da je je jutros oko 7 sati dojavljeno o šumskom požaru koji je planuo na rubnom dijelu grada Crikvenice. Požar je gasilo 55 vatrogasaca, a lokaliziran je u 10,30 sati. Vatrogasci danas u Rijeci i okolici, zbog bure, imaju dosta posla, pogotovu na krovovima s kojih bura otkida dijelove ili, kao što je slučaj na robnoj kući u naselju Vežica, cijeli krov.

ZADAR - Novi snježni pokrivač, koji na zadarskom području neprestano pada od jutros, prouzročio je prometni kolaps, u prekidu su gotovo sve lokalne autobusne linije, dok gradski autobusi Liburnije jutros ipak voze, ali bez voznoga reda, kako stignu. Autobusni promet prema Rijeci i Zagrebu u prekidu je još od jučer, dok je zadnji autobus za Split jutros stigao samo do Šibenika. Za sav promet zatvorena je autocesta A1 od Svetog Roka do Maslenice i Jadranska magistrala od Senja do Svete Marije Magdalene. Na svim prometnicama u Zadarskoj županiji proglašeni su zimski uvjeti. Od jučer je za promet zatvorena zadarska zračna luka.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je da će se zauzimati za povećanje izdvajanja za znanost iz Državnoga proračuna, ali i učinkovitije korištenje postojećega novca te da će se nizom mjera nastojati pospješiti povezivanje znanosti i privrede. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) provest će detaljnu analizu cijele obrazovne vertikale i sustava znanosti, rekao je Hini ministar Jovanović i dodao da se namjerava što prije pokrenuti restrukturiranje sustava nacionalnih znanstvenih projekata kako bi se nacionalne znanstveno-istraživačke aktivnosti bolje integrirale u europski istraživački prostor (ERA ). Odgovarajući na pitanje na koji način će Hrvatska, pred skori ulazak u Europsku uniju (EU), povećati ulaganja u znanost i obrazovanje koja su ispod prosjeka EU-a, ministar je istaknuo da će se to postići sinergijom svih mjera koje će se poduzeti, što podrazumijeva i veću sposobnost korištenja europskih znanstvenih, strukturnih i infrastrukturnih fondova, ali i dodatno kroz cjelokupni program Vlade.

ZAGREB - Prema pokazateljima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 2011. godina završila je s daljnjim padom udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, a zabilježen i dosad najnepovoljniji odnos između broja umirovljenika i broja zaposlenih. Na jednog umirovljenika na kraju prosinca 2011. dolazio je svega 1,21 zaposlenih i iako je odnos između broja osiguranika i umirovljenika problematičan niz godina, na kraju 2010. bio je ipak nešto viši i iznosio 1:1,23, a krajem 2009. 1:1,30. Prosječna starosna mirovina na kraju prošle godine bila je 37,55 posto prosječne plaće, dok je 2010. bila 38,76, a na kraju 2009. 40,20 posto. U Hrvatskoj je na kraju prošle godine bilo milijun i 468.133 umirovljenika. Prosječna mirovina iznosila je 2.151 kunu, pri čemu je prosječan iznos starosne mirovine bio 2.362 kuna a invalidske 1.918 kuna.

ZAGREB - Zatvaranjem biračkih mjesta, a zatim i proglašavanjem službenih rezultata referenduma, prestaje zadaća, a time i razlog okupljanja vijeća pod imenom Vijeće za Hrvatsku - NE u EU, izvijestilo je danas to neformalno koordinativno tijelo koje je bilo sastavljeno od predstavnika registriranih stranaka, udruga i neformalnih grupa. Vijeće drži da je za budućnost Hrvatske, bez obzira na ishod referenduma, nužno iskoristiti sveprisutnu sinergiju, pa je na sjednici zaključeno da je poželjno pronaći modalitet suradnje na svim razinama, bez obzira na način uređivanja međusobnih odnosa. Pojedinci koji svoj angažman ne pronalaze u programski i operativno definiranim grupama, svoj rad mogu nastaviti u Vijeću za Hrvatsku - NE u EU s izmijenjenim imenom, u postojećem neformalnom obliku, ali u krugu samo pojedinačno angažiranih ljudi, dok će dio stranaka pronaći svoj model udruživanja i suradnje, dodaje se u priopćenju. Obavijest o prepuštanju rada Vijeća pojedinačno politički angažiranim osobama zajednički su potpisali Akcija za bolju Hrvatsku, Volim Hrvatsku, Demokratska stranka žena, Jedino Hrvatska, Savez za promjene i Obiteljska stranka.

ZAGREB - Svečanim otvorenjem u Muzeju Mimara, koje će pratiti otvorenje izložbe slika Seyeda Hassana Soltanija večeras u Zagrebu počinje Tjedan iranske kulture, izvijestio je Iranski kulturni centar. U sklopu Tjedna iranske kulture do 12. veljače održat će se i dva koncerta tradicionalne iranske glazbe u izvedbi glazbenika Adela Tajika i Seyeda Mansoura Daryabarija, 7. i 9. veljače u "Mimari". Suvremeni umjetnički pokret u Iranu bilježi svoje začetke kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina prošloga stoljeća, nakon smrti slikara Kamal al-Mulka što simbolički predstavlja kraj ere krutog pridržavanja normi akademskog slikarstva i omogućuje preispitivanje autoriteta te stvaranje nove grupe umjetnika jedinstvenog iranskog modernog izričaja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙