FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt INTREPID

Autor: vhor
KARLOVAC, 2. veljače 2012. (Hina) - Veleučilište u Karlovcu predstavilo je danas članovima Gospodarskog vijeća Županijske komore svoj projekt "INTREPID usluge za gospodarstvo" u čiji je razvoj uloženo milijun i 40 tisuća eura, od čega je Europska komisija osigurala više od 736 tisuća eura, Ministarstvo znanosti 260 tisuća eura, a Veleučilište oko 44 tisuće eura.

U sklopu Centra za mehatroniku na Veleučilištu ostvareni su tako uvjeti za istraživanja, transfer tehnologije i inovacije s potporom komercijalizaciji inovacija i primijenjenih istraživanja, rekao je prodekan za stručni i znanstveni rad te suradnju s gospodarstvom Darko Vyroubal.

Svrha je da se zaista povežu znanost i gospodarstvo te da tvrtke, posebice male i srednje, mogu obaviti nužna mjerenja proizvoda, npr. mehanička svojstva, kemijski sastav, svojstva i pogreške u materijalu, ultrazvučno i magnetno ispitivanje, sve do CNC strojne obrade glodanja i tokarenja.

Naime, posebnost novih usluga su i radionice u kojima je moguća brza prototipna proizvodnja i izrada 3D fizičkih modela iz nacrta i obratno. Konstruktorska stanica ima softwer za konstruiranje, za simuliranje i matematički softwer.

Vyroubal je rekao da građevinari i arhitekti za natječaje na koje se javljaju mogu po svojemu nacrtu izraditi model projektirane građevine u dogovorenome mjerilu, što im može bitno povećati konkurentnost. Sva mjerenja, od kojih ima tako posebnih i preciznih da su rijetkost u Europi, također su važna za povećanje konkurentnosti nekog proizvoda pri sklapanju poslova u zemlji i svijetu.

Predsjednik Županijske komore Zlatko Kuzman rekao je da je nekad karlovačka Jugoturbina imala institut s laboratorijima za specijalna mjerenja. Današnji Centar mehatronike je tomu najsličnije mjesto s najmodernijom opremom, ali otvoreno ukupnome gospodarstvu. Ustvrdio je da je oko 94 posto inovacija i patenata izgubilo zaštitu jer su prava istekla, a sada "postoji mjesto gdje se put od ideje do prototipa može maksimalno skratiti i pojeftiniti".

"Tehnologija kojom Veleučilište sada raspolaže jest europska rijetkost, a uz ovako osmišljen koncept dostupnosti gospodarstvu predstavlja alat kakav nema nitko u regiji. Pozivam zato poduzetnike s idejom da se jave Centru jer malo jednostavniji proizvod može se uz njihovu pomoć razviti od ideje do prototipa u samo nekoliko tjedana", rekao je Kuzman.

(Hina) xvhor ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙